Νέες ρυθμίσεις για τις παραλίες - Free Sunday
Νέες ρυθμίσεις για τις παραλίες

Νέες ρυθμίσεις για τις παραλίες

Αύξηση κατά 200 τ.μ. της παράκτιας επιφάνειας που θα μπορούν να καταλαμβάνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και χαλάρωση των περιορισμών σε σχέση με την έκταση του αιγιαλού που παραμένει ελεύθερη, η οποία θα αντιστοιχεί στο εξής στο 50% (από 60%), προβλέπουν μεταξύ άλλων, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον τομέα του τουρισμού.Παρά τα βαριά χτυπήματα που δίνει ο COVID -19 στο εθνικό μας προϊόν, ο νομοθετικός σχεδιασμός για τη διευκόλυνση και ώθηση του κλάδου εν μέσω πανδημίας δεν σταματά.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με θέμα τις ειδικές μορφές και την τουριστική ανάπτυξη θα περιληφθούν και διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη οργανωμένων επενδυτικών σχεδίων σε ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) που στη χώρα μας εκπροσωπεί το Costa Navarino στη Μεσσηνία, αλλά και επενδύσεων που δρομολογούνται μέσω ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου ή Στρατηγικών Επενδύσεων).

Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτρέπεται η τροποποίηση της οριοθέτησης μιας ΠΟΤΑ, μόνο μία φορά μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η προβλεπόμενη τροποποίηση θα γίνεται με ΚΥΑ και θα αφορά μεταβολή της έκτασης έως 10%.

Κατά παρέκκλιση θα μπορεί να φτάσει το 15% εφόσον προκύπτουν έκτακτα θέματα τροποποίησης του σχεδιασμού (π.χ περιβαλλοντικά θέματα) ή σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να αποκτηθεί το σύνολο των εκτάσεων τρίτων, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική οριοθέτηση ή σε περίπτωση συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις.