«Χιλιάδες νεκροί» αν η Ελλάδα δεν είχε λάβει μέτρα - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

«Χιλιάδες νεκροί» αν η Ελλάδα δεν είχε λάβει μέτρα
Eurokinissi

«Χιλιάδες νεκροί» αν η Ελλάδα δεν είχε λάβει μέτρα

Ακόμα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 2.892.

Από τα 10 νέα κρούσματα, τα 8 είναι πιαθνό να συνδέονται με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ποσοστό 55% αφορά άντρες.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε έναν ακόμα θάνατο χτες από επιπλοκές της νόσου, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στα 173. Ο ηλικιακός μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 76 έτη, ενώ το 94,8% είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι παραμένουν 18 ασθενείς, εκ των οποίων 8 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη. Το 83,3,2 % των διασωληνωμένων έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άνω των 70 ετών. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει συνολικά 101 ασθενείς.

Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής 160.991.

Υπενθυμίζεται πως το 173ο θύμα της πανδημίας στην χώρα αφορούσε σε μία 79χρονη η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και εξέπνευσε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα. 

«Χωρίς μέτρα, οι νεκροί μπορεί να έφταναν 13.685»

Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού», είπε επίσης ο καθηγητής λοιμωξιολόγος.

Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» συμπλήρωσε.

Λιγότερο από το 1% των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον ιό

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες αντισωμάτων σχετικά με τον κορονοϊό που γίνονται στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ομάδας της κυρίας Σύψα, σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα που μολύνθηκε από τον ιό δεν ξεπερνάει το 1%.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη έρευνα κατά την οποία ελέγχθηκαν δείγμα από αιμοδότες, εξετάστηκαν 3.400 δείγματα με 24 από τα αυτά να βγαίνουν θετικά, δηλαδή 0,7%. Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.