Από χαμηλότερη βάση η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Free Sunday
Από χαμηλότερη βάση η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Από χαμηλότερη βάση η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Μικρότερος σε σχέση με αυτόν που είχε προαναγγελθεί, θα είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, τον οποίο προτείνει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε μία προσπάθεια να κάνει το μεγάλης κλίμακας σχέδιο οικονομικής στήριξης της περιοχής πιο αποδεκτό στις φειδωλές βόρειες χώρες - μέλη.

Έως τώρα, ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλεπόταν να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ με την προσθήκη του ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, όμως κάποιες χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για τις πρώτες δια ζώσης διαπραγματεύσεις τους για την πρόταση μετά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε τον Μάρτιο η Ευρώπη λόγω του κορονοϊού.

Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα. Αυτή είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου.