Διεφθαρμένοι και ήρωες στη νύχτα της Αθήνας - Free Sunday
Διεφθαρμένοι και ήρωες στη νύχτα της Αθήνας

Διεφθαρμένοι και ήρωες στη νύχτα της Αθήνας

«Αν η Ελληνική Αστυνομία δεν χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο και με αυτό το νομοσχέδιο, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την κατάσταση» έλεγε λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος εξέφραζε την άποψη ότι η αστυνομία παίρνει στις πλάτες της ένα ακόμη βάρος.

Δυστυχώς, η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο με το οποίο η αστυνομία έπαιρνε νέες αρμοδιότητες συνέπεσε με μια υπερπροβολή των δραστηριοτήτων της, η οποία δεν ήταν πάντοτε για το καλό του σώματος αλλά και διατηρούσε σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Γιατί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες υποθέσεις που εξιχνίασε η αστυνομία τον τελευταίο καιρό εμπλέκονταν στους συλληφθέντες και αστυνομικοί.

Πλην μίας: της υπόθεσης με τις δύο συμμορίες πορτοφολάδων στο μετρό, οι οποίοι συνελήφθησαν, αφού έκαναν διαπιστωμένα 161 κλοπές σε διάστημα έξι μηνών. Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 59 άτομα, τα οποία, πλην ενός, είναι αλλοδαποί και από αυτούς συνελήφθησαν οι 36, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πολίτη.

Όμως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες η αστυνομία σημείωσε επιτυχίες τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν μελανά σημεία που σκίαζαν το αποτέλεσμα.

Ένα σουπερμάρκετ παρανομίας

Στο Κιλκίς εξαρθρώθηκε οργάνωση που ειδικευόταν στην αρχαιοκαπηλία και είχε κάνει τουλάχιστον 70 παράνομες ανασκαφές, ανάμεσα στις οποίες και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο, σε αρχαίο ελληνικό τύμβο («τούμπα») στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.).

Επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις διέθετε και το υπηρεσιακό όχημα για τις μετακινήσεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δηλαδή παρουσία σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 10.000 ευρώ.

Την ίδια μέρα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξάρθρωση κι άλλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα μέσω νόθευσης των διαβατηρίων τους.

Τη δουλειά κατηγορούνται ότι έκαναν δύο κατώτεροι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου και έκαναν παράνομη θεώρηση-νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας κατά περίπτωση εικονικές σφραγίδες εισόδου-εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών.

Κάθε θεώρηση κόστιζε 200 ευρώ, από τα οποία τα 150 ευρώ έπαιρναν οι αστυνομικοί και τα 50 ευρώ οι τρεις αλλοδαποί συνεργάτες τους, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι δύο περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους, διότι και οι τρεις συλληφθέντες αστυνομικοί συνεργάζονταν σε άλλη παράνομη δραστηριότητα, η οποία αφορούσε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Παρακολουθήσεις στο συρτάρι

Οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις προκαλούν βαθιά ανησυχία στην αστυνομία, καθώς έρχονται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων μιας έκθεσης της ΕΥΠ για ένα κύκλωμα που «παρείχε κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα έναντι αδράς χρηματικής αμοιβής που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτών».

Σύμφωνα με την έκθεση, η αμοιβή για έναν οίκο ανοχής είναι πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως, για ένα στούντιο 1.500 ευρώ για strip show ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει με το κύκλωμα, ενώ για τα παράνομα καζίνα το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 5.000-7.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, στο πρόγραμμα κάλυψης συμμετέχουν περίπου 350 οίκοι ανοχής, 250 στούντιο και 300 παράνομα καζίνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και τα έσοδα που συγκεντρώνονται ξεπερνούν το 1.000.000 μηνιαίως.

Περίπου το 15% αυτού του ποσού κατευθυνόταν στους αστυνομικούς που πρόσφεραν την κάλυψη, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει την ανάθεση των συγκεκριμένων θέσεων που απέφεραν τα έσοδα πληρώνοντας μέχρι και 100.000 ευρώ.

Κεντρικό πρόσωπο στο συγκεκριμένο κύκλωμα φερόταν να είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος πλήρωνε προσωπικά τους αστυνομικούς και έκανε γλέντια με ποινικούς κρατούμενους στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε τη δυνατότητα να φέρνει μαζί του και πόρνες.

Όταν ο Δημήτρης Μάλαμας δολοφονήθηκε, τον Νοέμβριο του 2019, συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ένας συνεργάτης του Μάλαμα, ο Σπύρος Παπαχρήστος, ένας πρώην αστυνομικός, κουμπάρος του Πάνου Καμμένου και του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα, ο οποίος είχε αποταχθεί από την αστυνομία, ενώ είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε θέματα προστασίας. Όμως παράλληλα είχε τιμηθεί, επειδή είχε συμμετάσχει σε μια μάχη με λαθρεμπόρους ναρκωτικών στον Έβρο.

Το αναπάντητο ερώτημα, όμως, είναι για ποιον λόγο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 δεν παρήγαγαν κανένα αποτέλεσμα και δεν υπήρξε καμία κίνηση που να περιορίζει τους εμπλεκόμενους. Το ερώτημα αν η μη λήψη μέτρων οφειλόταν σε διαφθορά ή βαριά αμέλεια είχε τεθεί και από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά δεν έχει απαντηθεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δήλωσή του προανήγγειλε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. θα αποβάλει όλους εκείνους οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και συνεχίζουν να εννοούν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας» και επιβεβαίωσε ότι «η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία είναι σε επαφή και συνεννόηση με την εισαγγελία, ούτως ώστε να της δοθούν υπεύθυνα από την πλευρά της εκείνοι που φέρονται ως ύποπτοι και στη συνέχεια με ακριβοδίκαιο τρόπο να προβεί σε ενέργειες πάρα πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι να έρθει η ακριβής πληροφόρηση, ο υπουργός έδωσε εντολή για τη μετακίνηση όλων των εμπλεκομένων, για τους οποίους δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, διώξεις, σε ανενεργές θέσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά υπηρεσιακά ζητήματα τάξης και ασφάλειας.

Μια καθυστερημένη αποκατάσταση

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία, όπως διευκρινίζει, «υπέχει θέση αποκατάστασης του αστυφύλακα Η. Κ., ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής».

Ο προαναφερόμενος αθωώθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που είχε κατηγορηθεί ότι διέπραξε κατά τα έτη 2014-2015, όταν υπηρετούσε στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης κέντρου Αθήνας «ΘΗΣΕΑΣ».

«Η ανακοίνωση», προσθέτει το αρχηγείο, «εξεδόθη κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν. 2713/1999, κατόπιν αιτήσεως του προαναφερόμενου αστυφύλακα».