Η εισαγγελία Πρωτοδικών αποφασίζει για την αναβάθμιση των κατηγοριών για το Μάτι - Free Sunday
Η εισαγγελία Πρωτοδικών αποφασίζει για την αναβάθμιση των κατηγοριών για το Μάτι

Η εισαγγελία Πρωτοδικών αποφασίζει για την αναβάθμιση των κατηγοριών για το Μάτι

Απάντηση στο νέο αίτημα του ανακριτή της πυρκαγιάς στο Μάτι, Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου με την άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών, αναμένεται εντός των επομένων ημερών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία θα αποφασίσει αν τελικά θα αποδοθούν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες σε βάρος 12 στελεχών της Πυροσβεστικής.

Πριν ένα μήνα, ο κ. Μαρνέρης είχε ζητήσει την απαγγελία κακουργηματικού βαθμού κατηγορίας σε βάρος 12 προσώπων, ήδη εμπλεκόμενων στην υπόθεση, επικαλούμενος τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει από την πολύμηνη έρευνα του, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τώρα όμως το αίτημα επανέρχεται ενισχυμένο με τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσου, για την φωτιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", ο κ. Μαρνέρης παραθέτει τους λόγους για τους οποίους, κατά την εκτίμηση του, προκύπτουν ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου για την διάπραξη του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και αντίστοιχα της έκθεσης από την οποία προήλθαν βαριές βλάβες.

Ο ανακριτής τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική αναφέροντας πως ενώ είχαν στην διάθεση τους είκοσι πτητικά, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου, είτε τα διέθεσαν σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε τα καθήλωσαν διατάσσοντας την μεταστάθμευσή τους στην Ελευσίνα όπου είχε κλείσει το αεροδρόμιο.

Να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας ο ανακριτής φαίνεται να ζητούσε από μάρτυρες και κατηγορούμενους απαντήσεις για το περιστατικό όπου εναέριο το οποίο ξεκίνησε για το Μάτι τελικώς χρησιμοποιήθηκε σε ελεγχόμενη "έρπουσα φωτιά" στον περίβολο των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Διαχωρίζοντας την θέση των πυροσβεστών που πάλεψαν για να σώσουν ζωές ο ανακριτής κάνει ειδική μνεία σε αξιωματικούς του Σώματος οι οποίοι όχι μόνο δεν διακινδύνευσαν με πράξεις τους, ευρισκόμενοι οι περισσότεροι εκτός ζώνης κινδύνου, αλλά αντίθετα, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι ,κάποιοι από αυτούς " επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους".