Στον ανακριτή το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη πυρκαγιά στο Μάτι - Free Sunday
Στον ανακριτή το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη πυρκαγιά στο Μάτι

Στον ανακριτή το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη πυρκαγιά στο Μάτι

Στον ανακριτή κ. Μαρνέρη παραδόθηκε χθες το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο οποίο οι ελεγκτές της Αρχής εντοπίζουν δεκάδες σημεία που αναδεικνύουν πειθαρχικές ευθύνες εμπλεκομένων στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

Το Κεντρικό Συντονιστικό όργανο (ΚΣΟΠΠ) συνεδρίασε την επίμαχη ημέρα στις 21:30 χωρίς να προχωρήσει σε λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν και έδωσε γενικές κατευθύνσεις".

Θα έπρεπε να είχε αναλάβει τον συντονισμό για την διάθεση μηχανισμού και μέσων για την αντιμετώπιση της φωτιάς εφόσον για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα.

Ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και ενώ ήδη είχε αρχίσει η τραγική καταγραφή νεκρών και η αναζήτηση αγνοουμένων σε στεριά και θάλασσα "με εξουσιοδότησή του την 24/7 ώρα 11:58 προς την περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα "τοπικής - μικρής έντασης".

Σε ότι αφορά στην Πυροσβεστική:

Ουδέποτε συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον Αρχηγό του Σώματος για την παροχή κατευθύνσεων και την χάραξη της επιχειρησιακής τακτικής.

Δεν υποβλήθηκε εισήγηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το Μάτι, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν "κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών".

Για την Περιφέρεια:

Δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας αλλά και ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές μόλις τρεις ημέρες πριν, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να το έχει έτοιμο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οκ.Μαρνέρης αναμένει και το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προς την οποία απέστειλε το καταγραφικό μηχάνημα φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) την ημέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι,

Ο κ.Μαρνέρης κατέσχεσε το υλικό πριν από λίγες ημέρες από χώρο ιδιωτικής εταιρίας και περιέχει εξαιρετικής σημασίας καταγραφές αξιωματικών της Πυροσβεστικής από την 23η Ιουλίου 2018 για την φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς.