Ο Κικίλιας τονίζει την ανάγκη για μάσκα, υγιεινή χεριών και τήρηση αποστάσεων - Free Sunday
Ο Κικίλιας τονίζει την ανάγκη για μάσκα, υγιεινή χεριών και τήρηση αποστάσεων

Ο Κικίλιας τονίζει την ανάγκη για μάσκα, υγιεινή χεριών και τήρηση αποστάσεων

Την αισιοδοξία του ότι μετά από 15 ημέρες η εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού θα είναι καλύτερη, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Υπάρχει μία ηλικιακή ομάδα, άνθρωποι από 20 έως 40, που αρκετοί δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά σχετίζονται με υπερμετάδοση του ιού αυτήν την περίοδο», είπε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «λάθος μήνυμα» ενώ χαρακτήρισε θεμιτό ότι «οι νεαρές ηλικίες θέλησαν να εκτονωθούν», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν τηρήθηκαν τα μέτρα» με αποτέλεσμα η αύξηση των κρουσμάτων να οδηγήσει στη λήψη μέτρων

Ο κ.Κικίλας τόνισε την αξία της μάσκας στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την προσοχή από την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 20 με 40 ετών.

«Μάσκα, μάσκα, μάσκα» είπε και επισήμανε ότι «το λένε οι επιστήμονες ότι είναι βασική η χρήση μάσκας αλλά και η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων»,ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλη την αλήθεια όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και τόνισε πως «όσο εμείς προσέχουμε ώστε να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πιεστεί το σύστημα».

«Κανένα σύστημα υγείας -ακόμη και το καλύτερο- δεν αντέχει την απότομη αύξηση κρουσμάτων», είπε ο Υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο εμβόλιο, σημείωσε ότι εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021, όχι μόνο από μία εταιρεία και επανέλαβε αυτό που είπε χθες και ο υφυπουργός Υγείας: «Προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε και τη γρίπη και για αυτό είμαστε έτοιμοι με 4.200.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που θα διατεθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα συνωμοσιολογίας για το νέο εμβόλιο και πιθανή άρνηση πολιτών να το κάνουν, απάντησε πως «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στη χώρα μας, αλλά θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για να γίνει το εμβόλιο».

Τέλος, αναφερόμενος στα τεστ, εξήγησε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ένα γρήγορο, αξιόπιστο τεστ, αλλά μόνο ο μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξετάζονται όλοι, δίνεται προτεραιότητα -όπως έχει συστήσει και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε συγκεκριμένες ομάδες. Υγειονομικοί, ευπαθείς πληθυσμοί. Σήμερα κάνουμε πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα απεριορίστων τεστ».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι ανάλογες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο υπουργείο και πρόσθεσε πως «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία».