Εξετάζεται η έναρξη του σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου - Free Sunday
Εξετάζεται η έναρξη του σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου

Εξετάζεται η έναρξη του σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου

Προτάσες για τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων από τις 7 στις 14 Σεπτεμβρίου εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες ενόψει της 1ης Σεπτεμβρίου, που θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η μετάθεση εξετάζεται προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάσκες θα διανέμονται δωρέάν καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενέκρινε ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για την προμήθεια τους για όλους τους μαθητές της χώρας και η Κεντρική νωση Δήμων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι Τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος και αν είναι, κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο ξεκίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος και αν είναι, κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς μάσκα προστασίας.

Η χρήση μάσκα θα είναι υποχρεωτική:

  • από μαθητές όλων των ηλικιών
  • σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού
  • στους εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού (δεν προβλέπεται στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική)
  • στα μέσα μεταφοράς μαθητών και από οδηγούς και συνοδούς
  • από τους εκπαιδευτικούς
  • κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα πηγαίνουν στα σχολεία για να εξηγήσουν στους μαθητές τη σωστή χρήση μάσκας καθώς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού και ειδικές οδηγίες για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

«Όποιος έρθει χωρίς μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται» δήλωσε η Υπουργος Παιδείας, Νίκη Κεραμέως  σύμφωνα με την οποία η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής και εκτός από ασφαλής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μια ασπίδα που προστατεύει τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που θα στείλει το παιδί του σχολείο χωρίς μάσκα. Στο σχολείο πρέπει να φορούν όλοι μάσκα», είπε η κ.Κεραμέως.

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της covid 19 της τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών και τήρησης των αποστάσεων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της χρήσης μάσκας για παιδιά άνω των 2 ετών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αυτό υποστηρίζουν επιστημονικοί φορείς. Η μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα, δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να παρακολουθήσει το μάθημα.Δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία ούτε την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος ούτε επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Για το θέμα της μάσκας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στον Εισαγγελέα 21 περιπτώσεις για θεωρίες συνωμοσίας.