Ο Ιανός έφτασε στα Επτάνησα - Free Sunday
Ο Ιανός έφτασε στα Επτάνησα

Ο Ιανός έφτασε στα Επτάνησα

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη και Ζάκυνθο, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της οποίας με την Κυλλήνη έχουν διακοπεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που φέρνει ο κυκλώνας Ιανός.

Ο κυκλώνας θα φτάσει στις ακτές της Πελοποννήσου το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια θα στραφεί, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, προς τα νότια.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα έκανε χθες με έκτακτη δήλωσή του μέσω ΕΡΤ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμόδιους παράγοντες.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα. Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους τις οποίες ανέφερε αναλυτικά.