Στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο - Free Sunday
Στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο

Στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο

Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου θα βρεθούν σήμερα πριν τις 11 το πρωί, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση μπροστά από την πύλη του Εφετείου Αθηνών, στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Λ.Αλεξάνδρας.

Στην αντιπροσωπεία της ΝΔ θα μετέχουν, κατά πληροφορίες, ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργος Στεργίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.Χθες σε ανακοίνωση της η ΝΔ ανέφερε ότι γυρίζοντας το χρόνο πίσω, «δεν θα υπήρχε δίκη της Χρυσής Αυγής, αν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έστειλε στον εισαγγελέα όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή» ώστε «να οδηγήσουν τους ναζί εκεί όπου ανήκουν, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στον προαύλιο χώρο του Εφετείου αναμένεται να βρεθούν σχεδόν στο σύνολό τους βουλευτές και κορυφαία κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανοιχτό κάλεσμα απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προσκαλώντας «όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο», με στόχο «να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».Προσωπικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάλεσε σε συμμετοχή αναφέροντας πως, «την Τετάρτη οφείλουμε να είμαστε εκεί για να το φωνάξουμε δυνατά. Το οφείλουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, το οφείλουμε στη Δημοκρατία. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Παρούσα σήμερα έξω από το Εφετείο θα είναι και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Αυτός ο αγώνας απέναντι στην Χρυσή Αυγή δεν τελειώνει στις 7 Οκτώβρη. Συνεχίζεται. Για μια ανοικτή κοινωνία και μια ισχυρή Δημοκρατία. Η αυριανή μέρα είναι μέρα σταθμός, γι' αυτό και θα είμαστε όλοι εκεί» δήλωσε σχετικά η κ. Γεννηματά, η οποία θα ηγείται στο μπλοκ του Κινήματος Αλλαγής, με παρόντες τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος, τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Παύλο Χρηστίδη και τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Παναγιώτη Βλάχο, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ομάδα νεολαίων. Η νεολαία του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τις άλλες πολιτικές νεολαίες για κοινή παρουσία έξω από το Εφετείο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραστεί στο Εφετείο, συνοδευόμενος από βουλευτές και κομματική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον σταθμό «Αμπελόκηποι» του Μετρό, πραγματοποιούν προσυγκέντρωση σωματεία, φορείς και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, και φοιτητικοι σύλλογοι.

«Θα είμαστε έξω από το δικαστήριο αναμένοντας μαζί με όλες και όλους τους αντιφασίστες την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ25, ενώ επικεφαλής του κλιμακίου του κόμματος στο Εφετείο θα είναι ο Γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε χθες την «καταδίκη οποιουδήποτε ναζιστικού μορφώματος» και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Φλώρινα, η Δράμα, η Καβάλα, η Κομοτηνή κ.ά.

Οι στάσεις εργασίας

  • Τρίωρη στάση -από τις 8 έως τις 11 το πρωί- έχουν προκηρύξει οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ,
  • Παναττική στάση εργασίας στο δημόσιο καλεί η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί και ως τη λήξη τη βάρδιας.
  • Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αντίστοιχα.
  • Δεμένα θα παραμείνουν επί τέσσερις ώρες τα πλοία στα λιμάνια, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μετά από απόφαση της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ, όπως και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εφετείο καλεί τα μέλη της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ενώ την παρουσία τους στη σημερινή διαδήλωση έχουν προαναγγείλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο  είναι σε ισχύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 6:00, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος και Κούζη, σε όλο το μήκος τους.
  • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

  • Λ. Αλεξάνδρας:
  • Ρεύμα προς Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
  • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Β. Σοφίας.
  • Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:

Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.

  • Προς και από νοσοκομειακά ιδρύματα «ΕΛΠΙΣ» και «Άγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζόμενους):
  • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου-δεξιά Κεδρηνού-αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα-διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Επίσης, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πρόκειται να απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου.