Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής - Εξαίρεση της έδρας ζήτησε ο Λαγός - Free Sunday
Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής - Εξαίρεση της έδρας ζήτησε ο Λαγός

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής - Εξαίρεση της έδρας ζήτησε ο Λαγός

Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους 7 βουλευτές που χαρακτηρίστηκαν ως διεύθυνση της Χρυσης Αυγής ανακοιίνωσε σήμερα το πρωί, η πρόεδρος του Μαρία Λεπενιώτη,.

Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό στους 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είχαν καταδικαστεί για ένταξη στην οργάνωση χωρίς συμμετοχή στη διεύθυνση της οργάνωσης, ενώ ελαφρυντικά αναγνωστίηκαν και σε πεντε καταδικασμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φυσσα.

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου.

Ο Λαγός υποστήριξε ότι υπάρχει προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας και ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

O  συνηγόρος του Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας καθώς όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οταν ολοκληρωθεί, αυτη η διαδικασία θα ακολουθήσει η αγόρευση της Εισαγγελέως και της υπεράσπισης επί των ποινών. 

Το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.