Δεκατρία χρόνια στην ηγετική ομάδα, ισόβια στον Ρουπακιά - Free Sunday
Δεκατρία χρόνια στην ηγετική ομάδα, ισόβια στον Ρουπακιά

Δεκατρία χρόνια στην ηγετική ομάδα, ισόβια στον Ρουπακιά

Ποινή κάθειρξης 13 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 6 από τους επτά καταδικασμένους ως μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής αυγής.

Ο 7ος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη.

Το δικαστήριο επέβαλλε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Συνολικά η πρόταση της Εισαγγελέως ανά υπόθεση ήταν η εξής:

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη, Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο στους οποίους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη, δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο"Αντίπνοια", ο πυρηνάρχης Ιεράπετρας, κάθειρξη 7 ετών.

Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε:

  • ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά,
  • ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη 'Αγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά.
  • ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό, στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε:

  • ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή
  • ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο που έχουν ελαφρυντικό
  • Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε:
  • ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη (δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή.
  • ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.

Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα ζήτησε ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη, η οπολια για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη και για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.