Στο ΣτΕ για το κέντρο υποδοχής οι φορείς της Χίου- Φταίνε ΝΔ και Δήμος, απαντά ο Μουζάλας - Free Sunday
Στο ΣτΕ για το κέντρο υποδοχής οι φορείς της Χίου- Φταίνε ΝΔ και Δήμος, απαντά ο Μουζάλας

Στο ΣτΕ για το κέντρο υποδοχής οι φορείς της Χίου- Φταίνε ΝΔ και Δήμος, απαντά ο Μουζάλας

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2017 θα εκδικασθεί η αίτηση ακυρώσεως της απόφασης για τη λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο την οποία υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Χίου και κάτοικοι του νησιού.
Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών η οποία προβλέπει τη «Σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο» και έχει προσβληθεί κατά το μέρος που αφορά τη σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας στη Χίο στον χώρο της πρώην βιομηχανίας ΒΙΑΛ.
Με την αίτηση ακύρωσής ζητείται «όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί μας, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές» 
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, το οποίο είναι ένας από τους φορείς που προσέβαλαν την απόφαση, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατασκευή πριν από την απόφαση του ΣτΕ.
«Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ», αναφέρει στην ανακοίνωση.
ΜΙλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτική Γιάννης Μουζάλας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μην φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και τον δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία να δημιουργηθεί το στρατόπεδο στο ΧΑΔΑ.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι αν δεν δεχτούν οι κάτοικοι τη δημιουργία των νέων χώρων, κινδυνεύει να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». 

Ο κ. Μουζάλας έκανε γνωστό ότι η Τουρκία δεν δέχθηκε πίσω παράτυπους μετανάστες που είχαν μεταφερθεί κρατούμενοι στην Αθήνα και κατηγόρησε τους μετανάστες ότι κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου αφού το 97% που φθάνει στη χώρα υποβάλλει αίτημα, ενώ στο παρελθόν ήταν μόλις 2%. 
Πάντως διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό που ασχολείται με το άσυλο έχει τριπλασιαστεί και η παραγωγικότητα εξέτασης αιτημάτων έχει διπλασιαστεί ενώ εκτίμησε πως θα τετραπλασιαστεί σύντομα.