Φρένο στο brain drain θέλει να βάλει η πρωτοβουλία «Nestlé needs youth» - Free Sunday
Φρένο στο brain drain θέλει να βάλει η πρωτοβουλία «Nestlé needs youth»

Φρένο στο brain drain θέλει να βάλει η πρωτοβουλία «Nestlé needs youth»

Από αυτούς τουλάχιστον 190.000 είναι νέοι επιστήμονες, γεγονός που αφήνει καθημερινά την Ελλάδα φτωχότερη. Μπροστά σε αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα η δράση της Nestlé με την ονομασία «Nestlé needs youth», στο ελληνικότερο «Συμμαχία για τη νέα γενιά», που προσφέρει ευκαιρία εργασίας εντός των συνόρων στους νέους, ώστε να μη χρειαστεί να ξενιτευτούν για να βρουν την τύχη τους, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. 

Η πρωτοβουλία «Nestlé needs youth» ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ήδη έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς, στους οποίους περιλαμβάνονται 412 προσλήψεις, 146 θέσεις πρακτικής που βοηθούν να βγουν οι νέοι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και πολλαπλή υποστήριξη των νέων μέσων και άλλων συνεργατών ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο που προάγει την απασχόληση στα νιάτα και καταπολεμά το τέρας της νεανικής ανεργίας. Από αυτούς τους νέους, το 22% βρήκε δουλειά στη Nestlé και 32% εξ αυτών έγιναν υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Παράλληλα, η Nestlé στηρίζει τις Ημέρες Καριέρας, που πλέον γίνονται και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία πολύτιμων σεμιναρίων σε 700 φοιτητές. 

Όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία. Κατά την πρώτη τριετία της πρωτοβουλίας μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε Εδώ», που υλοποιήθηκε από τον Nescafé, η εταιρεία πρόσφερε, σε συνεργασία με το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ (τον εκπαιδευτικό βραχίονα του ΣΕΒ), σε 400 νέους ειδίκευση με πιστοποίηση σε κλάδους που έχουν ζήτηση στη χώρα. Παράλληλα, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 3.000 νέοι με συμβουλευτική καριέρας σε 71 συναντήσεις και με την εθελοντική συμμετοχή 285 εργαζομένων της εταιρείας. 

Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Nestlé Ελλάς ενεργοποίησε και τη «Συμμαχία για τη νέα γενιά» (Alliance for YOUth) με 12 εταιρείες και οργανισμούς να στηρίζουν την πρωτοβουλία, καθώς και με σημαντικές συνεργασίες με προγράμματα και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να υποστηριχθούν ακόμη περισσότεροι νέοι στη χώρα μας. Για την επόμενη τριετία η πρωτοβουλία βάζει στόχο άλλες 450 ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά, εκ των οποίων 300 προσλήψεις και 150 θέσεις πρακτικής.