Ο κορωνοϊός ανέβαλε για 15 ημέρες την δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου - Free Sunday
Ο κορωνοϊός ανέβαλε για 15 ημέρες την δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Ο κορωνοϊός ανέβαλε για 15 ημέρες την δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Στις 6 Νοεμβρίου θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου καθώς σήμερα το δικαστήριο κλήρωσε ενόρκους και στη συνέχεια διέκοψε τη συνεδρίαση καθώς ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα συμπτώματα κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το ακροατήριο θα ειναι περιορισμένο λόγω covid και ότι μόλις 5 δημοσιογράφοι θα βρίσκονται στην έδρα και έκανε γνωστό οτι η επόμενη, δεύτερη, συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου.

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι.

Οι έξι κατηγορούμενοι είναι ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος, ο μεσίτης διπλανού καταστήματς και τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητά να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.Οι έξι κατηγορούμενοι παραπέμπονται γιατί «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του» και στόχος τους «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Σύμφωνα με το βούλευμα, ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση» ενώ η η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή κάνει λόγο για δολοφονία σε δημόσια θέα και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.Σε άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος ακτιβιστής φαίνεται να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Η νέα επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που ο 33χρονος έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο. Στην συνέχεια ο Κωστόπουλος αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και εν τέλει ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη.Ακόμη, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί με ένταση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση αναφέρεται πως ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.