Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου η Καστοριά, σε αυξημένη επιτήρηση 5 νομοί - Free Sunday
Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου η Καστοριά, σε αυξημένη επιτήρηση 5 νομοί

Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου η Καστοριά, σε αυξημένη επιτήρηση 5 νομοί

Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) τίθεται από αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς ενώ στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) παραμένουν τα Γιάννενα, μιας και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των δύο επιπέδων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Το επίπεδο συναγερμού κλιμακώνεται στο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός απηύθυνε «ιδιαίτερη έκκληση» προς τους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών, των Ιωαννίνων, «όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου» να παραμείνουν σε εγρήγορση και διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους περιφερειάρχες και τους αιρετούς, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης, μια προσπάθεια που, όπως υπογράμμισε, θα ενταθεί τις επόμενες μέρες αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων.

Χθες καταγράφηκε ότι ρεκόρ κρουσμάτων που έφτασαν τα 865 αλλά ρεκόρ αποτελεί και το ότι πραγματοποιήθηκαν 24.116 τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όλα τα κλιμάκια των υγειονομικών ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 865 νέα κρούσματα:

  • 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
  • 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη (στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη)
  • 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, χθες καταγράφηκαν 6 ακόμα νεοι θανάτοi, ανεβάζοντας στους 534 τους θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 865 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα και προέκυψαν από 24.000 τεστ που διενεργήθηκαν- αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας- διαμορφώνοντας τον σημερινό δείκτη θετικότητας στη χώρα στο 3,6%.