H Θεσσαλονίκη στο κόκκινο επίπεδο - Νέα δέσμη μέτρων για όλη την Ελλάδα - Free Sunday
H Θεσσαλονίκη στο κόκκινο επίπεδο - Νέα δέσμη μέτρων για όλη την Ελλάδα

H Θεσσαλονίκη στο κόκκινο επίπεδο - Νέα δέσμη μέτρων για όλη την Ελλάδα

Οι δυνατότητες της αντίδρασης συζητήθηκαν χθες το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.

 

Η δέσμη νέων μέτρων που επεξεργάζεται η Επιτροπή των περιλαμβάνει:

  • η μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4, με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκαν στην περιοχή 384 νέα κρούσματα,
  • η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική,
  • η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης(ίσως μέχρι τις 9 το βράδυ)
  • ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4
  • η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες
  • η ενίσχυση της τηλεργασίας

Σε ότι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι στην πόλη διενεργούνται πολύ λίγα τεστ, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων μειώθηκε λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Οι κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα στηθούν στο info kiosk Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται κοντά στο Βασιλικό Θέατρο. Εκεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ θα πραγματοποιούν rapid test σε πολίτες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού.

Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).

Ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού και ως προς την πρόληψη, rapid τεστ θα πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να αποτυπώσουν την έκταση της μόλυνσης της πόλης από τον ιό, αλλά και τον ακριβή βαθμό έκθεσής της σε αυτόν.

Από σήμερα Σέρρες και ωάννινα έχπυν περάσει στο επίπεδο 4 όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5.30 το πρωί της επομένης.Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, από τον κίτρινο, στον οποίο βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.

 Το σενάριο ενός ολικού lockdown παραμένει ενεργό πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και αν μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σωρεία κραδασμών και επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.

«Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να απομονώσουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας λόγο για «κρίσιμες ώρες»,

Ο υπουργός Ανάπτυξης συνέστησε στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες «να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να φοράνε πάντα μάσκες και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας με θρησκευτική ευλάβεια», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν το μέτρο «μάσκες παντού τηρηθεί, θα δουλέψει».

Σε ότι αφορά ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, κ.Γεωργιάδης είπε πως «δεν είναι της παρούσης αυτό το μέτρο».

Η εξέλιξη της πανδημίας θα ορίσει και τα μέτρα. Σήμερα δεν είναι το επόμενο μέτρο η μείωση του ωραρίου στην εστίαση, είπε ο Υπουργός.