Wall Street Journal: «Εξαφανίστηκαν» 13.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα - Free Sunday
Wall Street Journal: «Εξαφανίστηκαν» 13.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα

Wall Street Journal: «Εξαφανίστηκαν» 13.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα

H αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης, γράφει ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι τελικώς «αδιέξοδο» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες -όπως ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα λέει ότι περίπου 63.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας και περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου τους στα νησιά ή την ηπειρωτική χώρα. Αξιωματούχοι μεταναστευτικών θεμάτων, που δεν είναι Έλληνες, λένε ότι είναι γνωστό πού βρίσκονται περίπου 50.000 από αυτούς» γράφει η εφημερίδα.

«Άλλοι δεν έχουν αναζητηθεί εδώ και μήνες… Μπορεί να έχουν φτάσει στην ηπειρωτική χώρα, να ταξιδεύουν στα Βαλκάνια ή ακόμη και να έχουν φτάσει στη βόρεια Ευρώπη» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στην εφημερίδα.

Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι οι 13.000 «εξαφανισμένοι» πιθανώς να βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τα νησιά και απλώς να μην έχουν πάει στα κέντρα ελέγχου.

Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες καταφέρνουν με τη βοήθεια διακινητών να περάσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας κάθε εβδομάδα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

«Το σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταγραφεί» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος, που επίσης δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην εφημερίδα ότι με το πρόβλημα αυτό βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές χώρες που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Είναι αδύνατο να σφραγιστούν τελείως τα σύνορα» φέρεται να είπε στην εφημερίδα