Στα 25 εκ οι δόσεις του εμβολίου που περιμένει η Ελλάδα από αρχές Ιανουαρίου- Δωρεάν η χορήγηση - Free Sunday
Στα 25 εκ οι δόσεις του εμβολίου που περιμένει η Ελλάδα από αρχές Ιανουαρίου- Δωρεάν η χορήγηση

Στα 25 εκ οι δόσεις του εμβολίου που περιμένει η Ελλάδα από αρχές Ιανουαρίου- Δωρεάν η χορήγηση

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα λάβει η Ελλάδα μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο εμβολιασμού που έχει ήδη καταρτιστεί, για να υλοποιηθεί ο μαζικός εμβολιασμός θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα προβλεφθούν κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους πολίτες οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

«Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 «Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». 

«Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Υπουργοί:

  • Υγείας Βασίλης Κικίλιας,
  • Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης,
  • Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,

οι Υφυπουργοι

  • Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,
  • παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος,

οι Γενικοί Γραμματεις

  • του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης,
  • Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους,
  • Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης,

και

  • ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας
  • ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και
  • η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.