Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Σε επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας, μετά την άρνηση των ιδιοκτητών τους να  συνεργαστούν καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είχε πλέον άλλα αποθέματα χώρου.

«Από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο, το οποίο χθες, είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, αλλά οι ιδιοκτήτες είχαν απαντήσει αρνητικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

 

Χθες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 774 περιστατικά, εντείνοντας την κατάσταση που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «ασύμμετρη απειλή» και προέβλεψε ότι «δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου».

«Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα», είπε ο κ.Τζιτζικώστας και έκανε λόγο για το «οξύμωρο» να μην έχουν λόγο οι περιφέρειες στα μέτρα που αποφασίζονται κάθε φορά.

«Είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα. Ως περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα».

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή με παράλληλη διεξαγωγή rapid tests για όσους εισέρχονται στη χώρα και μετακίνησε μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις προς τη Βόρεια Ελλάδα, για να συνδράμουν στο έργο τηςεντατικοποίησης των ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας.

Οι ταφές στα δημοτικά κοιμητήρια, με αιτία θανάτου τον COVID συνολικά, έχουν υπερβεί τις 90 τις τελευταίες ημέρες και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη δημιουργία 250 νέων τάφων, αξιοποιώντας τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας και Αναστάσεως του Κυρίου.