ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Επιστήμονες με ήθος και κύρος που μας έδειξαν τον δρόμο - Free Sunday
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Επιστήμονες με ήθος και κύρος που μας έδειξαν τον δρόμο

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Επιστήμονες με ήθος και κύρος που μας έδειξαν τον δρόμο

Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

 

1 Απριλίου 2020

«Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού και πώς θα αντιμετωπιστεί, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν θα υπάρχει και εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό».

 

6 Απριλίου 2020

«Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλάνε για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα. Μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους».

 

27 Απριλίου 2020

«Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού σε μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας».

 

21 Μαΐου 2020

«Όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες, αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

 

1 Ιουνίου 2020

«Πλέον όλες οι κοινωνίες έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα. Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή στρέφεται στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και στην ασφάλεια των ασθενών».

 

5 Αυγούστου 2020

«Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η εξέλιξη της κρίσης εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας».

 

 

Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

 

27 Απριλίου 2020

«Πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε με τόσο τουρισμό».

 

4 Ιουνίου 2020

«Η πιθανότητα να δούμε δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι μηδενική».

 

23 Ιουνίου 2020

«Υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αυτό το διάστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση, αυξάνεται η πιθανότητα έλευσης δεύτερου κύματος κορονοϊού».

 

5 Αυγούστου 2020

«Είμαστε ένα βήμα πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα».

 

24 Αυγούστου 2020

«Η Ελλάδα βιώνει ήδη δεύτερο κύμα κορονοϊού».

 

26 Αυγούστου 2020

«Η έλευση του δεύτερου κύματος εν μέρει έχει σταματήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επέκταση».

 

26 Σεπτεμβρίου 2020

«Το ποσοστό των θανάτων επί των διαγνώσεων στο δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται μικρότερο απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα. Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια συζήτηση για το αν ο ιός έχει εξελιχθεί σε ηπιότερα στελέχη, δηλαδή σε στελέχη που δεν προκαλούν τόσο εύκολα θάνατο».

 

 

Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας

 

6 Απριλίου 2020

«Το καλοκαίρι θα έχουμε μια ύφεση της πορείας του ιού, χωρίς αυτός να έχει εξαφανιστεί, και ενδεχομένως το φθινόπωρο να δούμε ένα δεύτερο κύμα, όμως πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αντισώματα, θα υπάρχουν περισσότερες οροεπιδημιολογικές μελέτες και ενδεχομένως ένα πολύ καλό φάρμακο».

 

27 Μαΐου 2020

«Τον χειμώνα, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουν τα μέτρα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε το λεγόμενο lockdown. Θα κάνουμε τοπικές παρεμβάσεις, όπου υπάρχει εισροή κρουσμάτων».

 

29 Ιουνίου 2020

«Ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας θα εμφανιστεί τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο».

 

1 Αυγούστου 2020

«Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».

 

1 Σεπτεμβρίου 2020

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν τη γρίπη, που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια Ιανουάριο-Φεβρουάριο».

 

 

Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας

 

12 Ιουνίου 2020

«Θα είναι ευχάριστη έκπληξη να μην υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά τα μέσα Σεπτέμβρη».

 

2 Ιουλίου 2020

«Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αναμένεται να έρθει προς τα τέλη Οκτωβρίου και αυτή τη φορά θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι».

 

12 Ιουλίου 2020

«Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού».

 

 

Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, ομ. καθηγήτρια Παθολογίας

 

8 Απριλίου 2020

«Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο περί δεύτερου κύματος, θα είναι πολύ πιο ήπιο σε ένταση».

 

6 Αυγούστου 2020

«Μπορεί να μην έχουμε έρθει στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, και αν δεν προσέξουμε, μπορεί να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα».

 

24 Αυγούστου 2020

«Τα μαθηματικά μοντέλα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τον μεγάλο ημερήσιο αριθμό, δείχνουν πως προλαβαίνουμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας, προλαβαίνουμε να ανοίξουν σωστά τα σχολεία μας».

 

 

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας

 

29 Ιουνίου 2020

«Ο ιός θα επανακάμψει, αλλά δεν θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου, αν και θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα κρούσματα, δεν θα χρειαστούν ξανά γενικευμένα lockdowns, καθώς ο κόσμος είναι ενημερωμένος».

 

13 Ιουλίου 2020

«Το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να καταγραφεί ακόμη και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdowns».

 

3 Σεπτεμβρίου 2020

«Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα, υπό την έννοια ότι είχαμε την πρώτη επιδημία μέχρι το Πάσχα, μετά είχαμε μείωση των κρουσμάτων και τώρα έχουμε ξανά αύξηση».

 

 

Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής

 

6 Απριλίου 2020

«Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Αν όμως υπάρξει, το πότε αυτό θα γίνει εξαρτάται από τις ευαισθησίες του ιού στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Δηλαδή ήλιος, θερμοκρασία και ξηρότητα: παράγοντες που είναι για τους περισσότερους ιούς αρνητικοί και δεν ευνοούν την εξάπλωσή τους».

 

11 Ιουλίου 2020

«Δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στον Αύγουστο».

 

7 Αυγούστου 2020

«Ενώ μέχρι χθες πίστευα ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια του καλού σεναρίου που είχαμε και πάμε προς το κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια, για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά».

 

 

Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ

 

23 Μαΐου 2020

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε ακριβώς θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Βλέπουμε ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών να έχει αναπτύξει αντισώματα. Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη, που ξεκινάει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο».

 

29 Ιουνίου 2020

«Εάν περάσει η περίοδος του καλοκαιριού χωρίς να έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα, θα φανεί προς το φθινόπωρο ή τις αρχές του χειμώνα εάν ο νέος κορονοϊός μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός ιού που έχει μια εποχιακή κατανομή, όπως ο ιός της γρίπης ή άλλοι κορονοϊοί».

 

30 Σεπτεμβρίου 2020

«Είναι πολύ σημαντικό να επανδρωθεί το ΕΣΥ, αφού, παρά τα μέτρα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 αυξάνεται».