Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία - Free Sunday
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε 4.400 ανέρχονταν χθες οι ανθρώποι που νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με σοβαρή λοίμωξη covid19 , εκ των οποίων oι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 600.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία σε απλές κλίνες και 250 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την μεγάλη εκτόνωση του φαινομένου να τοποθετείται χρονικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.Το 65%-70% των νοσηλευομένων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε αυτά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Από σήμερα ο γενικός γραμματέας Υπηρεςιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρος Δημήτρης, η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ βόρειας Ελλάδας, κυρια Τζίνα Λεπτοκαρίδου και ο καθηγητής, κ. Θεμιστοκλής Ζαούτης, θα επισκεφθούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα για να ελέγξουν τις δυνατότητες και να παρέμβουν στο έργο των διοικητών, αν χρειάζεται, με στοχευμένες λύσεις. Η αρχή γίνεται με την επίσκεψη στα νοσοκομεία Σερρών και Δράμας, θα ακολουθήσει αύριο η επίσκεψη στα νοσοκομεία Έδεσσας, Γιανιτσών και Φλώρινας και στη συνέχεια τα νοσοκομεία της Θράκης και εκείνα στη Θεσσαλίας.


Για τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η συζήτηση για την άρση των περιορισμών πρέπει να ανοίξει εφόσον καταγραφεί σαφής πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων και ανοδική τάση στις ελεύθερες, διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid-19.


Την περασμένη Παρασκευή, η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά ήταν στο 88%, άρα η διαθεσιμότητα έφτανε μόλις το 12%.

Στην Αττική υπήρχαν 49 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, αλλά στη Θεσσαλονίκη οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ covid-19 ήταν τρεις.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ΜΕΘ, δηλαδή την πληρότητα 88%, χρειάζεται να μειωθεί επιπλέον κατά 13%-18% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ το επόμενο διάστημα. Ή να μειωθούν στους 425 οι διασωληνωμένοι από 607 που ήταν σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη προχθεσινή καταγραφή.