Σχέδια ιδανικά με ανύπαρκτα δανεικά απειλούν να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη χωρίς συγκοινωνίες - Free Sunday
Σχέδια ιδανικά με ανύπαρκτα δανεικά απειλούν να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη χωρίς συγκοινωνίες

Σχέδια ιδανικά με ανύπαρκτα δανεικά απειλούν να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη χωρίς συγκοινωνίες



Του Χρήστου Μάτη
«Ήδη έχουν γίνει επαφές και συμφωνήθηκε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να γίνει άμεσα η μακροχρόνια μίσθωση λεωφορείων».

Αυτή η φράση ήταν σε όλα τα ρεπορτάζ της 20ης Δεκεμβρίου, τα οποία αφορούσαν μία σύσκεψη, που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με πέντε δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στους οποίους παρουσίασε «τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ίδρυση του νέου δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών».

Ο νέος φορέας 

Ας ανακεφαλαιώσουμε τι μάθαμε σχετικά με το σχέδιο από αυτές τις πληροφορίες:
Θα καταργηθεί ο ΟΑΣΘ και το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης  
Θα ιδρυθεί νέος πολυμετοχικός φορέας υπό τον έλεγχο του δημοσίου 
Θα μπορούν να συμμετέχουν οι δήμοι με ποσοστό έπειτα από διαβούλευση. 
Θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες μειοψηφικά
Θα μπορεί να συμμετέχει  η ΕΛΒΟ αν συμφωνήσει ο εκκαθαριστής
Ο νέος φορέας θα έχει εποπτικό ρόλο για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών (Μετρό- θαλάσσια συγκοινωνία) 
Θα μειωθεί η ετήσια κρατική δαπάνη από 77 εκατ. ευρώ σήμερα σε 27 εκατ. ευρώ
Η μακροχρόνια μίσθωση λεωφορείων θα γίνει άμεσα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 
Έχουν συμφωνήσει οι «θεσμοί» 
Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, από τον οποίο λείπουν πολλά στοιχεία, το κόστος αυτού του σχεδίου -χωρίς την ενδεχόμενη αποζημίωση για την λύση της σύμβασης, που ο ΟΑΣΘ ενδέχεται να διεκδικήσει στα δικαστήρια- ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. 
Χρειάζονται περισσότερα από 500 λεωφορεία, εγκαταστάσεις, υποδομές και πολλά άλλα, που ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν.
Επίσης χρειάζονται και τα 50 εκ. ευρώ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα περικοπούν από την κρατική χρηματοδότηση, που από 77 εκατ. ευρώ θα γίνει 27 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά μεγέθη 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, τα έσοδα του Οργανισμού το 2015 ήταν 57 εκατ. ευρώ σύνολο, εκτός από την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι τα συνολικά έσοδα της κρατικής χρηματοδότησης συμπεριλαμβανομένης, όπως την επικαλείται ο κ.Σπίρτζης, ήταν 134 εκ. ευρώ.

Πρακτικά, εκτός αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο ΟΑΣΘ φούσκωνε τα έξοδα, το κενό των 50 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά περίπου 40%. Δηλαδή το 1,1 ευρώ να γίνει 1,5 ευρώ. 

Είναι βέβαιο ότι οι θεσμοί δεν έχουν καμία αντίρρηση να πληρώνουμε παραπάνω το εισιτήριο. Ποιος, όμως, είναι βέβαιος ότι δεν έχουν αντίρρηση σε μία ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία; Διότι το σχέδιο στηρίζεται στη λύση της σύμβασης ανάθεσης σε μία ιδιωτική εταιρεία και τη μεταφορά της δραστηριότητας σε έναν φορέα στον έλεγχο του δημοσίου και με ελάσσονες μετόχους δημοσίους φορείς, όπως οι δήμοι.
Για όσους δε θυμούνται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια ζητά να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ας πούμε ότι αυτό δεν απασχολεί ούτε την τράπεζα και ας σταματήσουμε στη διαδικασία με την οποία διασφαλίστηκε ότι θα γίνει χρηματοδότηση. 
«Έγιναν επαφές και συμφωνήθηκε χρηματοδότηση», αναφέρουν οι πληροφορίες. Κατ’ αρχήν είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι χρηματοδοτήσεις συμφωνούνται μετά από επαφές. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δε μοιράζει λεφτά. Χρηματοδοτεί μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία έχουν σχέδιο, φάκελο και υποστήριξη.
Για την επέκταση του μετρό της Κωνσταντινούπολης, για παράδειγμα, του οποίου ενεκρίθη η χρηματοδότηση, δεν αποφασίστηκε ακόμη το ποσό που θα διατεθεί, καθώς, όπως αναφέρει η ΕΤΕπ, θα χρειαστούν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.
Επαφές, λοιπόν; Επαφές!
«Η ΕΤΕπ είναι προσβάσιμη σε όλους, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει  να διστάζουν, παρά τον όγκο και το μέγεθος της ΕΤΕΠ, να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους της και με εμένα, ακόμη και εάν διαθέτουν κάποιο σχέδιο σε αρχική μορφή, η ΕΤΕπ εκτός από τη δανειοδότηση προσφέρει και συμβουλευτική αρωγή σε επενδυτικά σχέδια», είπε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο σύμβουλος του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, Ευάγγελος Αντώναρος.

Η επαφή λοιπόν με ΕΤΕπ, είναι ο κ.Αντώναρος, συνομιλητές του οποίου στη Θεσσαλονίκη, λένε ότι διαβεβαίωνε ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η έγκριση του δανείου των 37,5 εκατ. ευρώ, που έχει ζητήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για να κάνει διάφορα πράγματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι κάτι πεζοδρόμια και ένα νηπιαγωγείο, το αίτημα για το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Προφανώς, ο κ.Αντώναρος δε μιλάει στο κενό. Άλλωστε μόλις προχθές, ο κ.Χόγιερ ήλθε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τον κ.Νίκολας Τζένετ, τον πρώτο επικεφαλής της ειδικής πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα.
«Η κίνηση σημειώνει τα πρώτα βήματα στην καθιέρωση της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα που η Τράπεζα σχεδιάζει να οικοδομήσει στους επόμενους μήνες. Θα το κάνει αυτό μέσω ισχυρότερης συμβουλευτικής εργασίας και ενισχυμένης επιχειρησιακής δυνατότητας», είπε ο κ.Χόγιερ.

Μ’ αυτά και αυτά κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται πως θα κάνουν προσλήψεις. 

Απλώς παρέλειψαν ότι στο πλαίσιο αυτής της συμβουλευτικής εργασίας, όλο και κάποιος από την Τράπεζα θα ρωτήσει: «Εκείνα τα 650 εκατ. ευρώ που σας δανείσαμε για το μετρό της Θεσσαλονίκης, έπιασαν τόπο, έτσι; Έχετε όντως το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης, όπως μας είχατε πει όταν φέρατε τα σχέδια;»  

ΥΓ: Πάντως θα πάρουμε που θα πάρουμε το δάνειο, δεν παίρνουμε κάτι παραπάνω να αγοράσουμε και καραβάκια για να γίνει κρατική και η θαλάσσια αστική συγκοινωνία;