Ευρωπαϊκή ανησυχία για την τύχη των 8 τούρκων φυγάδων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα - Free Sunday
Ευρωπαϊκή ανησυχία για την τύχη των 8 τούρκων φυγάδων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την τύχη των 8 τούρκων φυγάδων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Ξεκινάει σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η εκδίκαση της υπόθεσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Η σημερινή δίκη αφορά στην αναίρεση που έχουν ασκήσει οι Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ, δυο από τους οκτώ και ο ευρωπαϊκός Τύπος  εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν προκειμένου να δικαστούν για το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Αύριο και την Παρασκευή στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι αναιρέσεις των υπολοίπων 6.

Η Άγκυρα ζητά να εκδοθούν οι "8" προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά το προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες. 

Το όλο ζήτημα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο όταν δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου Εφετών της Αθήνας αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από επίσημα Τουρκικά χείλη.

Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.  με την οποία ζητά να μην εκδοθούν οι "8" έστειλε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.

Τα δικαιώματα των 8 Τούρκων ενώπιον του Αρείου Πάγου θα υπερασπιστούν ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος.

Με επιστολή τους προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οι 8 στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν γυρίσουν στην Τουρκία.