Την μη έκδοση 4 Τούρκων αξιωματικών - φυγάδων προτείνουν ήδη οι εισαγγελείς του Α.Π. - Free Sunday
Την μη έκδοση 4 Τούρκων αξιωματικών - φυγάδων προτείνουν ήδη οι εισαγγελείς του Α.Π.

Την μη έκδοση 4 Τούρκων αξιωματικών - φυγάδων προτείνουν ήδη οι εισαγγελείς του Α.Π.

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία  οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ, πρότεινε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Ο κ. Βουρλιώτης τόνισε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν καθώς κινδυνεύει η ζωή τους.

Χθες η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική  Θεοδώρου, είχε χαρακτηρίσει "μη επιτρεπτή" την έκδοση των δύο πρώτων από τους 8 συνολικά αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο και συγκεκριμένα των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ..

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να  απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο  το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς "κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά".

Εκκρεμεί μία ακόμη δίκη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πρώτους τέσσερις αναμένεται στις 23 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν.

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.