Νέες μέθοδοι για τη διασταύρωση των μετακινήσεων - Ενισχύει η ΕΛΑΣ την επιτήρηση του lockdown - Free Sunday
Νέες μέθοδοι για τη διασταύρωση των μετακινήσεων - Ενισχύει η ΕΛΑΣ την επιτήρηση του lockdown

Νέες μέθοδοι για τη διασταύρωση των μετακινήσεων - Ενισχύει η ΕΛΑΣ την επιτήρηση του lockdown

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί η ΕΛΑΣ για την αυστηρή επιτήρηση του τρίτου lockdown.

Σε κεντρικούς άξονες έχουν στηθεί μπλόκα που είναι αυξημένα σε σχέση με πριν και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ η επιτήρηση θα γίνεται ακόμα και με drones. 

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους
  • Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας το οποίο αναπροσαρμόζεται.
  • Διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και
  • Ελεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα από τις 21.00 το βράδυ και μετά.
  • Ελέγχους σε εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως πλατείες.
  • Έλεγχο σε όλα τα διερχόμενα οχήματα στα διόδια.

Στο μεταξύ έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι τρόποι διασταύρωσης στοιχείων για τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων προκειμένου να περιορίσουν τις παρατυπίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι και επιστήμονες πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr.

Η συγκεκριμένη βεβαίωση δεν συμπληρώνεται χειρογράφως, αλλά αντλεί τα στοιχεία του επιτηδευματία απευθείας από το Taxis και την ΕΡΓΑΝΗ έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση καθ’ οδόν ελέγχου.Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.


Επισημαίνεται ότι:
α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας
β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.Οι βεβαιώσεις κίνησης για τους εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού.

Από σήμερα 10 Φεβρουαρίου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις θα πυκνώσουν σε κλάδους που υψηλό δείκτη παραβατικότητας, με βάση τα στοιχεία ανάλογων ελέγχων τους προηγούμενους μήνες.Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, καθώς και εκείνοι σε αναστολή σύμβασης, δεν μπορούν να έχουν έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη για τις επιχειρήσεις. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν ενώ ο αστυνομικός που διενεργεί τον έλεγχο, θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τα δεδομένα της ΕΡΓΑΝΗΣ.