Παράνομα κτίρια και πισίνες στο Παλαιοχώρι της Μήλου - Free Sunday
Παράνομα κτίρια και πισίνες στο Παλαιοχώρι της Μήλου
Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την αυτοψία των υπηρεσιών. Η μη τιμωρία είναι η αιτία που οι παρανομίες συνεχίζονται.

Παράνομα κτίρια και πισίνες στο Παλαιοχώρι της Μήλου

Ο κίνδυνος αλλοίωσης του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, που είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός για την Ελλάδα, φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για πολεοδομικές παραβάσεις στον Πλατύ Γιαλό Μυκόνου, για τις οποίες επενέβησαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μια δεύτερη κατάφωρη παραβίαση πολεοδομικών υποχρεώσεων φαίνεται να έχει καταγραφεί στη Μήλο, ένα νησί που πέρυσι χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στην Ευρώπη, ενώ έχει αποθεωθεί από πλήθος διεθνών ταξιδιωτικών περιοδικών και οργανισμών.

Οι παραβάσεις έχουν εντοπιστεί σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, το Παλαιοχώρι. Μάλιστα, τουλάχιστον τρία κόμματα ετοιμάζουν κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή, δεδομένου ότι, παρά τον εντοπισμό των πολλαπλών πολεοδομικών παραβάσεων, αυτές συνεχίζονται, βρίσκοντας παράθυρα στη νομοθεσία.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιούνται μετά την 28η Ιουλίου 2011 κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και ποινικές κυρώσεις. Μια απλή προσφυγή, όμως, είναι αρκετή ώστε όλα να παγώσουν. Όλες οι κυρώσεις αναστέλλονται και στο μεταξύ τα παράνομα έργα… συνεχίζονται!

Επίσης πολύ σοβαρό θέμα είναι ο πλημμελής έλεγχος για τη διαπίστωση παραβάσεων. Συνήθως αποκαλύπτονται από διαμαρτυρίες ευαίσθητων πολιτών. Και εδώ ο νόμος 4495/17 προέβλεπε τη δημιουργία Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης, Περιφερειακά Παρατηρητήρια και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης στην έδρα κάθε περιφέρειας, καθώς και Τοπικά Παρατηρητήρια ανά περιφερειακή ενότητα.

Μάλιστα, ο νόμος ανέφερε ρητά πως μέσα σε έξι μήνες θα εκδιδόταν προεδρικό διάταγμα που θα καθόριζε τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων με το αναγκαίο προσωπικό κ.λπ. και ανέφερε λεπτομερώς όλη τη διαδικασία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Τίποτα δεν προχώρησε.

Το 2019, με την απόφαση 60696/7710 «Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων», γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος ο μηχανισμός εύρεσης και επιβολής κυρώσεων και, παρ’ όλα αυτά, σήμερα, εν έτει 2021, δεν έχει προχωρήσει η σύσταση των Παρατηρητηρίων.

Τι συμβαίνει στην παραλία Παλαιοχωρίου

Με βάση τα παραπάνω, ενώ έχουν καταγραφεί όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις στο Παλαιοχώρι, ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν έχει υποστεί το παραμικρό αλλά μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του για να ολοκληρώσεις τις πολλές και σοβαρές αυθαιρεσίες του.

Η από 27/07/2020 έκθεση αυτοψίας της υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Μήλου (όλα τα επίσημα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας) αναφέρει πλήθος αυθαίρετων κατασκευών:

  • Κατασκευή υπογείων χώρων κύριας χρήσης, ξεμπαζωμένων, στα κτίρια 1, 2 και 3. Στα ίδια κτίρια υπάρχει αυθαίρετη επέκταση ισογείων και ορόφων, καθώς και παραβίαση πλάγιων αποστάσεων.
  • Κατασκευή του κτιρίου 4, το οποίο αποτελείται από 6 κατοικίες (!)
  • Κατασκευή ημιυπαίθριου χώρου, στο ίδιο επίπεδο με το κτίριο 4.
  • Κατασκευή χώρου, πιθανότατα κύριας χρήσης, σε επίπεδο κάτω από τον ημιυπαίθριο χώρο.
  • Κατασκευή πισινών (!)

Ετοιμάζονται ερωτήσεις στη Βουλή

Στο μεταξύ, σύντομα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος θα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά απαντώντας σε ερωτήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες μας θα κατατεθούν στη Βουλή. Οι ερωτήσεις θα είναι οι εξής:

  • Πόσες πολεοδομικές παραβάσεις έχουν καταγραφεί στην παραλία Παλαιοχώρι Μήλου τα τελευταία πέντε χρόνια;
  • Έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα αναλογούντα πρόστιμα σε όσους παρανόμησαν;
  • Διακόπηκαν οριστικά οι παράνομες εργασίες ή συνεχίστηκαν κατά διαστήματα;
  • Εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο για την αποκατάσταση των αυθαίρετων πράξεων;
  • Θα αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μην παρέχεται στους παρανομούντες η δυνατότητα να διατηρούν τα αυθαίρετα και τελικά να μην πληρώνουν ούτε τα πρόστιμα;