Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneka- Υψηλή η συμμετοχή - Free Sunday
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneka- Υψηλή η συμμετοχή

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneka- Υψηλή η συμμετοχή

Συνεχίζονται και σήμερα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, «σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της πανδημίας», όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων δεν παρουσιάζει περισσότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια από όσα συναντώνται στον γενικό πληθυσμό ενώ και ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά.

Χθες η προσέλευση όσων ήταν να εμβολιαστούν με το συγκεριμένο εμβόλιο ήταν στο 85%.

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, επισημανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές του αποφάσεις στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων αύριο Πέμπτη.

«Έχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούνται όλα τα περιστατικά ένα προς ένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται: «Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης».

Χθες ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων ανοίγει μεθαύριο Παρασκευή, 19 Μαρτίου για «περίπου 215.000 άτομα με πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις».

Τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες θα γίνουν με την εξης σειρά προτεραιότητας:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26/3, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Το σύνολο των εμβολιασμών ανέρχεται σε 1.300.000. Πρόσθεσε ότι 890.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση.