Σε έξαρση η εποχική γρίπη – 36 οι νεκροί - Free Sunday
Σε έξαρση η εποχική γρίπη – 36 οι νεκροί

Σε έξαρση η εποχική γρίπη – 36 οι νεκροί

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 36 άτομα και μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένο.

Πρόκειται για 21 άνδρες και 15 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη. Τα 35 (97,2%) από τα 36 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (20%). Οι 29 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 7 θάνατοι ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 168 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 156 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 104 άνδρες και 52 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη. Τα 147 (94,2%) από τα 156 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 34 (23,1%).

Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 95 έτη. Τα 11 (91,7%) από τα 12 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (18,2%).

Στο διάστημα 16-22 Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 310 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 164 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης – συγκεκριμένα τα 156 ήταν τύπου Α και τα 8 τύπου Β. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τους βασικούς κανόνες υγιεινής, τονίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης δεν προφυλάσσει από άλλες ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται σε αυτό. Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη εμβόλιο που έχει σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού και δρα κατά του μικροβίου που λέγεται πνευμονιόκοκκος, το οποίο ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό περιστατικών με πνευμονία. Αυτό ενδείκνυται να το κάνουν άνθρωποι άνω των 65 ετών. Αν όμως ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να το συστήσει και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας, όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.

Μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Πέραν του εμβολιασμού, που αποτελεί πρώτο και κύριο μέτρο, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Συγκεκριμένα, συστήνουν να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Επίσης, να μην αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, να αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους, και όταν αρρωστήσουμε, να παραμένουμε σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία. Σημειώνεται ότι η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να αρχίσει μέσα στις δύο πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων.