Αβεβαιότητα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- Αυξάνει την παραγωγή η Pfizzer - Free Sunday
Αβεβαιότητα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- Αυξάνει την παραγωγή η Pfizzer

Αβεβαιότητα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- Αυξάνει την παραγωγή η Pfizzer

Εξηγήσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson ενώ μέχρι τον Ιούνιο, αναμένει συνολικά 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer «επιτάχυνε την παραγωγή» του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μαΐου 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο επικεφαλής Αλμπέρ Μπουρλά μέσω Twitter.

Η τεράστια αμερικανική φαρμακευτική, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα μπορέσει επίσης «να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων (δόσεων) όπως ήταν η συμβατική της υποχρέωση ως τα τέλη Ιουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα» από την καθορισμένη προθεσμία, πρόσθεσε.

Πέρα από τις 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως τα τέλη του Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna με την ίδια προθεσμία παράδοσης. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J.

Σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων η Ελλάδα περιμένει:

  • Από την Pfizer τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.
  • Από την AstraZeneca 450.000 δόσεις κάθε μήνα Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο,
  • Από την Moderna τουλάχιστον 100.000 δόσεις