Αναδοχή για τα βρέφη που παραμένουν στα «αζήτητα» - Free Sunday
Αναδοχή για τα βρέφη που παραμένουν στα «αζήτητα»

Αναδοχή για τα βρέφη που παραμένουν στα «αζήτητα»

Με στόχο να εκλείψει το θλιβερό φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών στα δημόσια μαιευτήρια –όπου παραμένουν στα αζήτητα, με συνέπεια να μεγαλώνουν σε εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον– και να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους ξεκινά μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία φέρει την υπογραφή των Παιδικών Χωριών SOS. 

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Περιφέρειας Αττικής, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης τουλάχιστον 100 βρεφών και παιδιών –στην πρώτη διετία υλοποίησης του– που θα δώσει στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε οικογένειες αναδοχής, όπως εξηγούν ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Αναστάσιος Βρεττός και ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας. 

Το πρόγραμμα ξεκινά άμεσα, με τα πρώτα βρέφη από τα μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» να έχουν ήδη μετακινηθεί στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στην πτέρυγα που έχει ανακαινιστεί πλήρως από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια για χρονικό διάστημα έως 10 μήνες. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες. 

Από την πλευρά τους, ο διευθυντής Κοινωνικής Έρευνας και Εργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Στέργιος Σιφνιός και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Μυρτώ Ξανθοπούλου εξηγούν πως κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά, ηλικίας από 30 έως 60 ετών.