Τα «σκοτεινά» μεθεόρτια ενός δανείου 20 εκ. ευρώ - Free Sunday
Τα «σκοτεινά» μεθεόρτια ενός δανείου 20 εκ. ευρώ

Τα «σκοτεινά» μεθεόρτια ενός δανείου 20 εκ. ευρώ

Από χθες το βράδυ η πόλη μας πανηγυρίζει για την υπερψήφιση από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενός ακόμη δανείου. Ενός δανείου 20 εκ.€ , το οποίο έχει προεγκρίνει για το Δήμο Θεσσαλονίκης η ΕΤΕπ με επιτόκιο 3%, 25ετή διάρκεια και 6 χρόνια περίοδο χάριτος. Δηλαδή, αν μετράμε καλά, το δάνειο θα αποπληρωθεί το 2042 από τα ήδη υπερχρεωμένα παιδιά και εγγόνια μας.

Η σημερινή Διοίκηση του Δ.Θ. θα πάρει –αν πάρει τελικά- ζεστό χρήμα για να το φορτώσει στις μελλοντικές γενιές δημοτών. Μα και πού είναι το κακό θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, θα παραμείνουν και για τις μελλοντικές γενιές.

Ως ένας δημότης, που τυχαίνει να ενημερώνομαι και να με απασχολούν πολύ τα θέματα της πόλης, θα προσπαθήσω σύντομα να παραθέσω κάποιες απόψεις.

1. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει σε δάνεια 25 εκατ.€ (ενώ το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 είναι 17,5 εκ). Επιπλέον υπάρχουν  εκκρεμότητες για απαλλοτριώσεις που μέχρι το 2018 θα έχουν τελεσιδικήσει και ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει περίπου άλλα 20 εκ. €, όπως επίσης εκκρεμούν και καταλογισμοί (π.χ. υπόθεση Βόλβης), που μπορεί να φθάσουν και τα 90 εκ.

2. Ζούμε όλοι σε μια ήδη υπερχρεωμένη χώρα και έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό 10 χρόνια τώρα. Και στη χώρα τα δάνεια δίνονταν με δελεαστικά επιτόκια και περίοδο χάριτος και ιδού πού μας οδήγησαν.

3. Τα έργα που προτείνονται αποτελούν μόνο ένα «πλαίσιο ανώριμων έργων», όπως ακριβώς ειπώθηκε από την ίδια τη διοίκηση του Δ.Θ. Δεν υπάρχουν δηλαδή ούτε έτοιμες μελέτες, ούτε συντονισμένες αποφάσεις για το αν αυτά τα έργα, που η διοίκηση επέλεξε «στο πόδι» κυριολεκτικά, είναι πρώτης προτεραιότητας και ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Και βέβαια, αφού επελέγησαν χωρίς μελέτη, είναι και άγνωστο αν μπορούν να υλοποιηθούν.

Τα εργα του δανείου 

Συγκεκριμένα τα προτεινόμενα έργα, τα οποία χαρακτηρίζονται απ’ τη διοίκηση ως ανταποδοτικού χαρακτήρα είναι: 

Ανάπλαση πλ. Ελευθερίας: το μόνο από τα έργα, για το οποίο υπάρχει μελέτη, για την οποία βέβαια –αν θυμάμαι καλά- προκηρύχθηκε διαγωνισμός το 2012 με τα τότε δεδομένα και επιλέχθηκε το 2013. Η μελέτη αυτή «εξαφανίζει» -ενδεχομένως και ορθά- από την πλατεία τις 240 θέσεις μόνιμης στάθμευσης που εξυπηρετούν 1200-1400 αυτοκίνητα ημερησίως, χωρίς να προβλέπει κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ ή να αντιπροτείνει λύσεις για τη στάθμευση αυτών των οχημάτων. Επιπλέον το πάρκινγκ αποφέρει στο Δ.Θ. έσοδα 1,2 εκ. € ετησίως. Δηλαδή ο δήμος εκτός από την επιβάρυνση του δανείου, θα υποστεί στα 25 έτη της αποπληρωμής του και την απώλεια εσόδων 30 εκ. €.
Επέκταση deck παλιάς πααραλίας. Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις? Σίγουρα όχι. Και η αισθητική παρέμβαση? Βρίσκει σύμφωνους τους δημότες, που στο παρελθόν είχαν αντιδράσει έντονα σε κάθε είδους επέκτασή της?
Πεζοδρόμηση οδού Αγ. Σοφίας από Τσιμισκή μέχρι Λ. Νίκης. Θεωρεί η παρούσα δημοτική αρχή ότι ήταν τόσο επιτυχημένη η αισθητική παρέμβαση στο υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου, ώστε να το επεκτείνει με ανάλογο τρόπο? Περιττό να ρωτήσω αν υφίσταται κυκλοφοριακή μελέτη γι’ αυτό το εγχείρημα.
Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων. Εδώ θα γελάσω κιόλας. Οι υφιστάμενοι κάδοι χωρητικότητας 1100 λίτρων, που αδειάζουν στη χάση και στη φέξη, θα αντικατασταθούν από υπόγειους κάδους 3000 λίτρων, που θα έχουν σύστημα ειδοποίησης, για να αδειάσουν όταν θα γεμίζουν, δηλαδή ποτέ. Φανταστείτε τα πάρτυ των υπόγειων τρωκτικών. Θα επαναφέρουμε την πανώλη. Δεν συζητώ δε πώς σε μία πόλη που βρίθει αρχαιοτήτων θα υπογειωθούν κάποιες χιλιάδες κάδοι.
Αναπαλαίωση κάποιων σχολικών κτιρίων, νομίζω μεταξύ των οποίων είναι το Β’ και Δ’ Λύκειο. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό του προγράμματος του Οργανισμού σχολικών κτιρίων (ΟΣΚ)? 
4. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί αυτά τα έργα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους του Δήμου (τακτικούς και έκτακτους), όταν 7 περίπου εκ. € από το περσινό τεχνικό πρόγραμμα επέστρεψαν στον προϋπολογισμό λόγω μη απορρόφησης, ή από τα ΕΣΠΑ. Προβλέπονται 84,5 εκ. € για το πολεοδομικό με πλαφόν 2,2 εκ. ανά έργο. Δεν μπορούν ούτε για το καλό της πόλης Δήμαρχος και Περιφερειάρχης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν?  
5. Προφανώς προβλέπονται εγγυήσεις του Δημοσίου, το οποίο θα συμμετέχει με 6,5 εκ. € από τον κρατικό προϋπολογισμό στο δάνειο. Τί σημαίνει όμως αυτό? Μήπως ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα παρακρατούνται ποσά από επιχορηγήσεις?
6. Το αρχικό αίτημα του Δ.Θ. ήταν για δάνειο 50 εκ. €. Γιατί τελικά ήρθαν για ψήφιση μόνο τα 20 εκ.? Ήταν τόσο «μπακάλικοι» οι υπολογισμοί, που τελικά υπολόγισαν ότι τους φτάνουν λιγότερα (μόνο 30 εκ. έπεσαν έξω) ή μήπως μειώθηκε το ποσό μόνο και μόνο για να μην απαιτείται η διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 των δημοτικών συμβούλων για την υπερψήφισή του?

7. Κι ένα τελευταίο. Γιατί να έρθει με τόση πρεμούρα στο χθεσινό Δ.Σ. το θέμα προς ψήφιση? Ακριβώς λίγο πριν τον ορισμό των νέων αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, των οποίων η θητεία λήγει κανονικά 28/2? Σύμπτωση? Δε νομίζω.

Για όλα αυτά ενημερώθηκα και με απασχόλησαν ως δημότη της πόλης μας, που έχει άποψη κι ενδιαφέρον γι’ αυτήν κι όχι για να κάνω αντιπολίτευση, γιατί δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο.

Η αντιπολίτευση όφειλε να γίνει χθες μέσα στο Δ.Σ., όπου το δάνειο υπερψηφίστηκε από την παράταξη του Δημάρχου πλην ενός (ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους που στο παρελθόν είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του δανεισμού) και από κάποιους δημοτικούς σύμβουλους άλλων παρατάξεων.

Η μείζων αντιπολίτευση, αν και διαφώνησε έντονα, για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει, απείχε από την ψηφοφορία και μόνο ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν το σθένος να το καταψηφίσουν για να μην φορτώσουν στις "πλάτες" των παιδιών μας ένα ακόμη δάνειο. Εύγε τους!