Το Eurogroup αποδέσμευσε τα 748 εκ. ευρώ της 5ης δόσης ελάφρυνσης του χρέους - Free Sunday
Το Eurogroup αποδέσμευσε τα 748 εκ. ευρώ της 5ης δόσης ελάφρυνσης του χρέους

Το Eurogroup αποδέσμευσε τα 748 εκ. ευρώ της 5ης δόσης ελάφρυνσης του χρέους

Την αποδέσμευση της ύψους 748 εκατ. ευρώ πέμπτης δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αποφάσισε χθες το Eurogrpoup, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του, Πασκάλ Ντόναχιου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών στο Λουξεμβούργο.

«Συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, βάσει της θετικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Ντόναχιου ενώ από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι «οι ελληνικές αρχές διατήρησαν μια ισχυρή μεταρρυθμιστική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας», δήλωσε Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην «καλή πρόοδο» που σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν», πρόσθεσε, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, λέγοντας ότι ο ESM είναι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι μια «ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη είναι καθ'οδόν φέτος στην Ελλάδα» και φαίνεται πως η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου. Όπως είπε, τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα νέα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το μέσο για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες χώρες που ξεκινούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μέσω του μηχανισμού (RRF), λέγοντας ότι αυτό θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη.

Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, σημειώθηκε καλή πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο κάποιες προκλήσεις παραμένουν.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε την Πέμπτη από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμφωνα με τον οποίο «αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της».

Παράλληλα, τόνισε ότι επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος" του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και - πρωτίστως - της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η απόφαση του Eurogroup εχει ως εξής:

«Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 και το 2022. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας και στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη. Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης που ελήφθησαν από την Ελλάδα υποστηρίζονται από την ΕΕ, ιδίως μέσω του νέου μέσου για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η αναμενόμενη έναρξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που υποστηρίζονται μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) θα παράσχει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη. Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ενοποίηση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.», επισημαίνει η δήλωση του Eurogroup.

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Συγκεκριμένα, χαιρετίζουμε την εφαρμογή και την έναρξη ισχύος της μεγάλης μεταρρύθμισης του πλαισίου αφερεγγυότητας που συμφωνήθηκε πέρυσι. Χαιρετίζουμε επίσης την εφαρμογή του τρίτου και τελευταίου πυλώνα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος (GMI). Με την εφαρμογή του GMI, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, στοχεύοντας έτσι άμεσα σε βελτιώσεις στα επίπεδα φτώχειας. 'Αλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών σχεδίων.»

Συνεχίζοντας, το Eurogroup τονίζει ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίστηκαν στη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. «Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι η καθυστέρηση της αναστολής των δικαστικών διαδικασιών προκάλεσε την εκκαθάριση των καθυστερημένων δικαστικών υποθέσεων αφερεγγυότητας και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των καθυστερήσεων. Χαιρετίζουμε σε αυτό το πλαίσιο ότι η οριζόντια αναστολή των μέτρων επιβολής άρθηκε στις 5 Απριλίου και προσβλέπουμε στην πλήρη επανάληψη αυτής της διαδικασίας. Αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εγκρίνει την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το Eurogroup working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των ANFAs και SMPs και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ. Ανυπομονούμε για την ενδέκατη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2021».