Ετοιμότητα για τον καύσωνα - Free Sunday
Ετοιμότητα για τον καύσωνα

Ετοιμότητα για τον καύσωνα

Ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου αναμένεται σήμερα Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα.  

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διατηρηθούνσε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.
 
Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.
 
Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.
 
«Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου», σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
 Οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 καλουνται να: 
 
* Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής). 
 
* Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς. 
 
* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
 
Το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπως διαπίστωσε χθες η ομάδα Up Stories, σε συνεργασία με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που πραγματοποίησε πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερα.
 
Στην Ακρόπολη η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55 βαθμούς, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία του αέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας, κυμαινόταν μεταξύ των 36-37 ° C.
 
Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60 βαθμών), ενώ οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο συντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας (έως 35 βαθμούς).