Η πορεία των εμβολιασμών και τα σχέδια για αύξηση τους - Free Sunday
Η πορεία των εμβολιασμών και τα σχέδια για αύξηση τους

Η πορεία των εμβολιασμών και τα σχέδια για αύξηση τους

Την αισιοδοξία του ότι δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, μπορούν να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα" εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό:
 
κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί. 
 
περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.
περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία λειτουργούν σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) και κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα
 
 
Την πρόβλεψη ότι η συμβολή των εμβολίων MRNA δεν θα είναι σημαντική μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι ερευνητές, έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
«Η ανθρωπότητα θα είναι κατά πολύ περισσότερο ευγνώμων στα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας για τα εμβόλια αυτά»,
 
Όπως είπε, η κυρία Θεοδωρίδου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε θετικά για δεύτερη δόση μετά την πάροδο δύο μηνών από την πρώτη δόση του εμβολίου Johnson and Johnson για τα άτομα άνω των 18 ετών. 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson είχε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα mRNA εμβόλια κι έφθανε το 70%, ενώ με τη χορήγηση και δεύτερης δόσης από το ίδιο εμβόλιο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 90%. 
«Η δεύτερη δόση στο Johnson and Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της τρίτης δόσης που γίνεται για τα mRNA εμβόλια», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.
 
Σε ότι αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι, σύμφωνα και με έρευνα στο διεθνές περιοδικό The Lancet, ο κορονοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο.
Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων, είπε και εξήγησε, τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη. 
 
«Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στα άτομα που νόσησαν είπε ότι συστήνεται ο εμβολιασμός τους με μία δόση καθώς η υβριδική ανοσία που αποκτούν όταν νοσούν από κορονοϊό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό τους στη συνέχεια τους βοηθά να αποκτήσουν σημαντική ανοσία και τους παρέχει καλύτερη κάλυψη από όλους τους τύπους κορονοϊού. «Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν ξανά από αυτούς που έκαναν μία δόση εμβολίου μετά τη νόσηση».
 
Τέλος, μιλώντας για όσους έχουν ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, είπε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η προστασία τους από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι σημαντική, για αυτό οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όσοι τους φροντίζουν θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους.
 
Τα επίσημα στοιχεια των εμβολιασμών
 
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.600.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6. 540.000 πολίτες, δηλαδή το 62,2% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού).Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.
 
Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,2% του γενικού πληθυσμού και 73,9% του ενήλικου πληθυσμού. 
 
Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. 
 
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.
 
 Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 13.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.