Απειλή παύσης για τους δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων - Free Sunday
Απειλή παύσης για τους δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων

Απειλή παύσης για τους δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων

Με το ερώτημα της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους για υπερβολικές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, θα κριθούν στις 9 Δεκεμβρίου, από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τρεις δικαστές και ένας εισαγγελέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περιπτώσεις υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων, που σηματοδοτεί και τη βούληση “μηδενικής ανοχής” για το συγκεκριμένο θέμα.

Η παραπομπή τους αποφασίστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων που έφτανε μέχρι και τα 3 χρόνια, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην Δικαιοσύνη. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έπεται συνέχεια αφού θα υπάρξει δεύτερο κύμα δικαστικών λειτουργών που θα παραπεμφθούν με το ερώτημα της οριστικής παύσης τον προσεχή Φεβρουάριο. Θα ακολουθήσει δε ανάλογη διαδικασία για χαμηλότερης βαθμίδας δικαστές που αγγίζουν τους 10 και παραλείπονται συστηματικά, λόγω ανεπάρκειας, στις προαγωγές.

Η διαδικασία που ακολουθείτε προβλέπεται στο άρθρο 60 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων , σύμφωνα με το οποίο “…είναι δυνατό να παυθεί οριστικά ο δικαστικός λειτουργός:

α) για ανικανότητα εκτέλεσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, λόγω νόσου ή αναπηρίας, σωματικής ή πνευματικής, εφ’ όσον η ανικανότητα αυτή διαρκεί και πέρα από το χρόνο που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους,

β) για υπηρεσιακή ανεπάρκεια”.

Η παύση υπηρεσιακών καθηκόντων δεν σημαίνει πως ο δικαστής πάει σπίτι του, αφού αξιολογείται το γεγονός ότι μπορεί μεν να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα απαιτητικά καθήκοντα του δικαστή, αλλά λόγω σπουδών πιθανολογείται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του δημοσίου υπαλλήλου. Έτσι προβλέπεται πως “αν το δικαστήριο αποφασίσει την οριστική παύση, οφείλει συγχρόνως να διαλάβει στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος επαρκεί για την άσκηση δημόσιας, διοικητικής φύσεως υπηρεσίας.”