Γιατρός για όλους: Μια σημαντική εξέλιξη που θέτει σε προτεραιότητα τον Έλληνα πολίτη - Free Sunday
Γιατρός για όλους: Μια σημαντική εξέλιξη που θέτει σε προτεραιότητα τον Έλληνα πολίτη

Γιατρός για όλους: Μια σημαντική εξέλιξη που θέτει σε προτεραιότητα τον Έλληνα πολίτη

Γιατρό για όλους καθιερώνει το υπουργείο Υγείας μέσω του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που μπήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου. Ο πολίτης θα μπορεί πλέον να έχει, μέσω διαδικασίας η οποία θα γίνει πιο συγκεκριμένη τους επόμενους μήνες, τον προσωπικό του γιατρό δωρεάν, ο οποίος και θα τον κατευθύνει όσον αφορά στα ζητήματα υγείας που τον απασχολούν.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιδιώκεται η αναβάθμιση των δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή τις επισκέψεις σε γιατρό όταν έχουμε κάποιο θέμα υγείας ή όταν αναζητάμε υπηρεσίες πρόληψης. Στόχος είναι να μην τρέχουμε στα νοσοκομεία ή να αναζητάμε ραντεβού για ειδικότητες, χωρίς να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας μας.

Επιδιώκεται, λοιπόν, ο κάθε πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, που θα μπορεί να είναι και ένας ειδικός γιατρός, εκτός από τις ειδικότητες του οικογενειακού γενικού γιατρού. Μάλιστα, η αναλογία είναι 1 γιατρός ανά 2.000 πολίτες. Ίσως η αναλογία σε πρώτο επίπεδο να μη δείχνει «ελκυστική» αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρχει ταυτόχρονη αναζήτηση ιατρικής υπηρεσίας από 2.000 πολίτες.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ο προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται την πρόληψη και την ενημέρωση του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας:

1. Διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες ξεπερνώντας τα εμπόδια που συντηρεί το σημερινό σύστημα.

2. Καθιερώνεται ο προσωπικός γιατρός για όλους, που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται να συμβάλλουν και ιδιώτες γιατροί.

3. Ο προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών.

4. Καθιερώνεται η ελεύθερη επιλογή προσωπικού γιατρού και έτσι διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των ιατρών προς όφελος των πολιτών.

5. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

6. Καθιερώνονται κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ένας πολίτης έχει παραπεμπτικό από των προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνεται με χαμηλότερη συμμετοχή από 25% που είναι σήμερα.

8. Το υπουργείο επισημαίνει ότι ο προσωπικός γιατρός δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο Σύστημα, αντίθετα συμβάλλει στην υποστήριξη, στον προσανατολισμό και στην υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο Σύστημα Υγείας.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι γιατροί που θα επιλέξουν να λειτουργούν ως «προσωπικοί» θα αποζημιώνονται κατ’ άτομο και όχι με βάση τις επισκέψεις όπως ισχύει σήμερα, με τις απολαβές να είναι ικανοποιητικές όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας.

Πώς κρίνει η ιατρική κοινότητα την εξέλιξη αυτή

Σύμφωνα με σημαντική μερίδα της ιατρικής κοινότητας, ο τίτλος του νομοσχεδίου «Γιατρός για όλους» γεννά αισιοδοξία. Η αισιοδοξία προέρχεται από τη φιλοσοφία του σχεδίου που διαπνέεται από τις βασικές αρχές της ΠΦΥ –καθολική πρόσβαση του πληθυσμού, σημείο πρώτης επαφής, ολοκληρωμένη φροντίδα, συνέχεια και συντονισμός στη φροντίδα– όσο και από το όραμα ανάπτυξης ενός οργανωμένου συστήματος υγείας βασισμένου στον οικογενειακό γιατρό και στην ισχυρή ΠΦΥ, με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Η προσπάθεια που γίνεται εναρμονίζεται με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν την εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό και τη χρήση του ως σημείου πρώτης επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας, καθώς και την εφαρμογή συστήματος αναφοράς από την ΠΦΥ προς την εξειδικευμένη εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα, που θα αποθαρρύνει την απρόσφορη χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Στα θετικά προσμετρούνται η ελευθερία επιλογής του προσωπικού γιατρού από τον πολίτη, η βαρύτητα που δίνεται στη συμμετοχή και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι και οι δύο απαραίτητοι για να διασφαλιστούν η ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην ΠΦΥ σε όλους, η αποζημίωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών κατ’ άτομο που τους επιλέγει και όχι με μισθό, η παροχή οικονομικών κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς του ΕΣΥ και επιπλέον του μισθού τους, για να γεμίσουν τις λίστες τους.