Καμπάνα για τη ζαρντινιέρα - Free Sunday
Καμπάνα για τη ζαρντινιέρα

Καμπάνα για τη ζαρντινιέρα

Τον σουρεαλισμό που επικρατεί στο ελληνικό κράτος ανέδειξε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία επικύρωσε απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων για καταβολή αποζημίωσης στον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, ο οποίος το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006 είχε κακοποιηθεί βάναυσα από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Το σουρεαλιστικό της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το ΣτΕ ουσιαστικά αποδέχεται ότι ο τότε 24χρονος φοιτητής έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, η οποία του προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα, τα δικαστήρια έχουν ήδη αθωώσει τους έξι από τους οκτώ αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν για το περιστατικό, το οποίο μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο (!) και καταγγέλθηκε και από μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ που ήταν αυτόπτες μάρτυρες.


Ηθική βλάβη

Για την ιστορία, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε επιδικάσει το πόσο των 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στον Αυγουστίνο Δημητρίου. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη, και με την υπ’ αριθμόν 331/2016 απόφασή του επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, κρίνοντας ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνος, τρόμος κ.λπ.) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου. Η απόφαση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Αυγουστίνος Δημητρίου «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του». Προσθέτει, δε, ότι οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη». Το ελληνικό Δημόσιο καλείται, πλέον, να καταβάλει στον κ. Δημητρίου ποσό που φτάνει περίπου τα 450.000 ευρώ.


Και δαρμένος και σε δίκη…

Η «υπόθεση ζαρντινιέρα», όπως έχει ονομαστεί, καθώς οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για την κακοποίηση του τότε φοιτητή είχαν υποστηρίξει ότι δεν τον είχαν χτυπήσει αλλά ότι εκείνος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει πέφτοντας πάνω σε μια μοτοσικλέτα και εν συνεχεία σε μια ζαρντινιέρα, απέκτησε καφκικά χαρακτηριστικά για τον νεαρό, ο οποίος βρέθηκε να διώκεται για τις πράξεις της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της αντίστασης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός φοιτητής «συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των αστυνομικών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους». Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε αθώο, ενώ στην απολογία του ο κ. Δημητρίου είχε δηλώσει εμφατικά ότι όχι μόνο δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της νύχτας αλλά και ότι οι αστυνομικοί «ήρθαν όλοι πάνω μου και με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα».


Αθώοι οι έξι

Και μπορεί ο Αυγουστίνος Δημητρίου να αθωώθηκε, ωστόσο παρόμοια μοίρα επιφυλάχθηκε και για την πλειονότητα των αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, το 2013 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, αθώωσε, κατά πλειοψηφία, τους έξι αστυνομικούς, ενώ καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 2,5 ετών, στον καθένα, με τριετή αναστολή, τους άλλους δύο, έναν εν ενεργεία και έναν εν αποστρατεία, για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οι δύο καταδικασθέντες, στους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά, απολογούμενοι ομολόγησαν ότι χτύπησαν τον νεαρό Κύπριο, αλλά δικαιολόγησαν τη βία λέγοντας ότι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, επειδή αυτός αντιδρούσε, ενώ οι αθωωθέντες αστυνομικοί, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συνέργεια και επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκαναν λόγο για δικαίωση. Σε πρώτο βαθμό, η Δικαιοσύνη είχε επιβάλει στους οκτώ αστυνομικούς ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως 3 χρόνια και 3 μήνες. Οι συγκεκριμένες ποινές ήταν κατά περίπτωση με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες. Προφανώς, η ετυμηγορία του εφετείου μόνο πικρία προκάλεσε στον παθόντα, ο οποίος δήλωσε ότι «έξι χρόνια τώρα έχω διαλυθεί, έχω χάσει τη ζωή μου, δεν θα ξανάρθω ποτέ στην Ελλάδα».


Το περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι η «υπόθεση ζαρντινιέρα» εκτυλίχθηκε μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006. Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου οι οποίοι περνούσαν από το σημείο του περιστατικού περίπου μισή ώρα αργότερα είδαν άτομα με πολιτικά ρούχα να κακοποιούν τον φοιτητή. Σύμφωνα με γραπτή αναφορά του τότε προέδρου του συλλόγου των μελών ΔΕΠ και μετέπειτα πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, οι καθηγητές ζήτησαν από ένστολους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν τα διαδραματιζόμενα να παρέμβουν και ο νεαρός να αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο, σύμφωνα με την αναφορά, οι αστυνομικοί με τα πολιτικά τούς εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν από την περιοχή. Παράλληλα, ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για τον φοιτητή, ενώ, όταν αυτό καθυστέρησε, τον έβαλαν σε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τον μετέφεραν στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, οπότε και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε η κακοποίησή του.