Παιδεία: Διάλογος μετ’ εμποδίων… - Free Sunday
Παιδεία: Διάλογος μετ’ εμποδίων…

Παιδεία: Διάλογος μετ’ εμποδίων…

Αρνήσεις συμμετοχής, αποχωρήσεις, καταγγελίες: περίπου αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με τον εθνικό διάλογο για την παιδεία, που άνοιξε επισήμως με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και που, σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Φίλη, αναμένεται να έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα εντός του Απριλίου. Ήδη η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία του διαλόγου, ενώ σημαντικός αριθμός συλλόγων διδασκόντων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει δηλώσει απροθυμία ως και άρνηση συμμετοχής, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου για «προσχηματική» διαδικασία.


Στόχοι και ζητήματα

Πάντως, ο κ. Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από μερικές μέρες, σημείωσε ότι «το Σάββατο θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση των επιτροπών που έχουν αναλάβει διάφορους τομείς να επεξεργαστούν και τον Απρίλιο θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα. Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης τρεις συνεδριάσεις στη Βουλή της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών φορέων, των γονέων και των ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχουν προγραμματιστεί άλλες τρεις με τη συμμετοχή πρώην υπουργών Παιδείας, εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση, καθώς και των μορφωτικών ακολούθων των χωρών-μελών της Ε.Ε.». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «στόχος μας είναι να νομοθετήσουμε την αναγκαία δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με κεντρική κατεύθυνση τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, βεβαίως, προχωρούμε στη νομοθετική αντιμετώπιση επειγόντων λειτουργικών θεμάτων», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι «η έκθεση του 2011, που αφορούσε την εκπαίδευση πριν πληγεί από την κρίση, δεν μπορεί να αξιολογηθεί με γραμμικό τρόπο. Χρειαζόμαστε μια νέα έκθεση. Και έχουμε συμφωνήσει ότι η εκπόνηση αυτής της έκθεσης για την εκπαίδευση θα αρχίσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, προτάσσουμε τη συζήτηση έξι συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία είναι κομβικά κατά τη γνώμη μας, και σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ. Το πρώτο είναι ο ενιαίος χώρος έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης. Το δεύτερο είναι το ολοήμερο σχολείο. Το τρίτο, τα οικονομικά της εκπαίδευσης. Το τέταρτο, κριτήρια και θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το πέμπτο, εκπαίδευση στελεχών της εκπαίδευσης. Και το έκτο, πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων».


Εντάσεις

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο διάλογος για την παιδεία συνάντησε σοβαρά προβλήματα. Προς το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος από κοινού κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας ότι «δεν σταματά να φέρνει στη Βουλή σημαντικές ρυθμίσεις για την παιδεία χωρίς διαβούλευση και χωρίς να συντρέχουν λόγοι επείγοντος. Τελευταία παραδείγματα, η τροπολογία στον νόμο για το παράλληλο πρόγραμμα, σχετικά με θέματα ειδικής αγωγής, καθώς και οι ρυθμίσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Η συμπεριφορά αυτή του υπουργείου μάς εμπεδώνει πλέον την πεποίθηση ότι ο λεγόμενος “εθνικός διάλογος για την παιδεία” είναι απολύτως προσχηματικός. Έτσι, όσοι καλόπιστα δεχτήκαμε να μετάσχουμε σε αυτόν οδηγούμαστε σε αναθεώρηση της θέσης μας», αποχωρώντας από τη διαδικασία. Λίγες μέρες αργότερα και με αφορμή την κατανομή των 500 θέσεων διδακτικού προσωπικού που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος ανακοίνωσε την πρόθεση αποχώρησης από τη διαδικασία του διαλόγου, δεδομένου ότι από αυτές τις θέσεις, οι 364 κατανεμήθηκαν στα πανεπιστήμια και μόνο οι 136 στα ΤΕΙ, αν και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου έχει δηλώσει ότι θα δοθούν άλλες 500 θέσεις το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και για «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση», η οποία οδηγεί τα τεχνολογικά ιδρύματα σε «περαιτέρω μαρασμό». Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο κ. Φίλης απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους συλλόγους διδασκόντων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στον διάλογο, σημαντικός αριθμός αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για «προσχηματικό» διάλογο, ενώ και στελέχη των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.


Πανελλαδικές στις 16 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση των υποψηφίων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα αρχίσουν στις 16 Μαΐου, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων επέλεξε να συμμετάσχει στις εξετάσεις με το νέο σύστημα, όπου θα εξεταστούν σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα, λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που δίνουν με το παλαιό σύστημα, είναι περιορισμένος, μικρός. Μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων λέει ότι για τα Γενικά Λύκεια είναι περίπου 5% ο αριθμός των υποψηφίων που θέλουν να δώσουν με το παλαιό σύστημα. Είναι μεγαλύτερος για τα ΕΠΑΛ, αλλά εκεί συμπεριλαμβάνεται και η τέταρτη χρονιά των εσπερινών λυκείων», ενώ, παράλληλα, παρέπεμψε σε μελλοντικό χρόνο την ανακοίνωση του αριθμού των φετινών θέσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την κατανομή τους ανά σχολή και τμήμα. Πάντως, το ζήτημα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται ότι απασχολεί και την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φίλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι οι εξετάσεις. Ο τρόπος, αυτή η κρεατομηχανή των εξετάσεων, που και το σχολείο υποβαθμίζει και τα παιδιά τα οδηγεί σε καταστάσεις που γνωρίζετε. Είναι από τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης, όχι το πρώτο, από τα κεντρικά όμως, τα παρεπόμενα του σχεδιασμού ενός νέου λυκείου, τα οποία θα κουβεντιάσουμε. Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόσβαση».