Προσφυγικό: Ο ρόλος της Τ.Α. - Free Sunday
Προσφυγικό: Ο ρόλος της Τ.Α.

Προσφυγικό: Ο ρόλος της Τ.Α.

Για ακόμα μια φορά οι τοπικές κοινωνίες, οι άνθρωποι της καθημερινότητας και η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός του κράτους, καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται, προβλήματα που γεννούν οι πολιτικές αύξησης των ζωνών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, κυρίως σε ευπαθείς περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Η χώρα μας, την ώρα που βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, καλείται να σηκώσει και το κύριο βάρος ενός πρωτοφανούς προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη.

Οι διαβουλεύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί να αποφέρουν γρήγορες και σταθερές λύσεις, καθημερινά επιβεβαιώνουν την πολιτική, πολιτιστική και ηθική ανεπάρκεια της Ε.Ε. απέναντι σε ένα ζήτημα για το οποίο και η ίδια με τις πολιτικές της φέρει μεγάλη ευθύνη.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς, αναζητώντας όχι απλώς ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους αλλά την ίδια τη ζωή!

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, συμμετέχοντας στη γενικότερη κινητοποίηση και προσπάθεια απάλυνσης του πόνου των προσφύγων, και με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων και ΜΚΟ, συγκεντρώνει τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα, που θα διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι: βρεφικά γάλατα, παιδικές τροφές, τροφή άμεσης κατανάλωσης (σάντουιτς, κρουασάν, μπισκότα κ.λπ.), ζυμαρικά, τσάι, χυμοί, σταφίδες, υπνόσακοι, σακίδια, κλινοσκεπάσματα, κάλτσες, αθλητικά παπούτσια, αδιάβροχα, όχι όμως ρούχα, παιδικές πάνες, μωρομάντιλα, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, παυσίπονα και αντιβιοτικά φάρμακα, γάζες κ.λπ.

*Η Μαρία Ανδρούτσου είναι δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής.