Αλλαγές και… γκρίνιες στα ιδιωτικά σχολεία - Free Sunday
Αλλαγές και… γκρίνιες στα ιδιωτικά σχολεία

Αλλαγές και… γκρίνιες στα ιδιωτικά σχολεία

Αντιδράσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων προκαλεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουσιαστικά πρόκειται για μεμονωμένες διατάξεις που είχε θέσει προς διαβούλευση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις οποίες επαναφέρει ο νυν υπουργός Νίκος Φίλης. Οι διατάξεις αυτές πιθανολογείται ότι θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την έρευνα.

Τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Σχετικά με το εργασιακό σκέλος και με βάση τις διατυπωμένες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να απομακρύνονται από το σχολείο στο οποίο εργάζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους υπηρεσίας τους ή κατά τη λήξη της διετίας. Μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελθεί, ανανεώνεται για ακόμη τέσσερα χρόνια. Με το πέρας της τετραετίας η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Συμπληρώνοντας την εξαετία, η καταγγελία σύμβασης επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση διαταραχής του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας στη συνεργασία εργοδότη και εκπαιδευτικού. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησε στην FS o γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Γιώργος Χριστόπουλος, την τελική απόφαση για την απόλυση ή μη του εκπαιδευτικού θα έχει μια τριμελής επιτροπή η οποία θα συγκροτείται στην αρχή κάθε διδακτικού έτους. «Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων». Η επιτροπή θα εξετάζει και θα εισηγείται σχετικά με τη βασιμότητα της καταγγελίας στον διευθυντή της οικείας διεύθυνσης.
Όπως τονίζει ο κ. Χριστόπουλος, η συγκεκριμένη διάταξη κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς «επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου οι απολύσεις είχαν απελευθερωθεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χάος παρανομιών στα ιδιωτικά σχολεία. Ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός που απολύεται χωρίς αιτιολόγηση είναι πολύ ευάλωτος στο να παραχαράξει βαθμολογίες και ωρολόγια προγράμματα ή στο να πλαστογραφήσει τίτλους σπουδών». Προσθέτει, δε, ότι «η Ε.Ε. ζητά από την ελληνική πολιτεία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση να ισχύσει ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και νομιμότητας των τίτλων σπουδών. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν υπάρχει, επειδή κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να ελέγξει τα ιδιωτικά σχολεία και επειδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται ελεύθερα». Παράλληλα, χαρακτηρίζει δίκαιη τη συγκεκριμένη διάταξη και για την κοινωνία, αφού όπως λέει, «τα παιδιά των δημοσίων κοπιάζουν για μια καλή βαθμολογία, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση των σπουδών τους, ενώ σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι βαθμοί δίνονται χαριστικά».

Ελεύθερες οι δραστηριότητες
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, για πρώτη φορά τα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα ασκούν, ενώ θα εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να κατατίθενται στον διευθυντή Εκπαίδευσης, προκειμένου κάθε διεύθυνση να γνωρίζει ποιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται. Ίσως τελικά αυτό να είναι και μια λύση στο πρόβλημα της μαύρης εργασίας, όπως υποστηρίζει ο κ. Χριστόπουλος. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές τις δραστηριότητες: ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που υπό την απειλή της απόλυσης δουλεύουν χωρίς να αμείβονται ή εργάζονται υπό το καθεστώς της μαύρης εργασίας» αναφέρει.

Αλλαγές και στα φροντιστήρια
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών θα καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, οι οποίες θα είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των τυπικών προσόντων των εκπαιδευτικών, αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες. Στις διευθύνσεις εκπαίδευσης θα καταθέτουν ακόμη το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, απ’ όπου θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας. 
Στη νομοθετική ρύθμιση καθορίζονται και οι μέρες αργιών των φροντιστηρίων, οι οποίες εναρμονίζονται εν μέρει με αυτές των σχολείων. Συγκεκριμένα, τα φροντιστήρια θα είναι κλειστά από 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, τα Θεοφάνεια, την Καθαρά Δευτέρα, από Μεγάλη Πέμπτη έως και Τρίτη του Πάσχα, τις Κυριακές, των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος, τον Δεκαπενταύγουστο, τις εθνικές εορτές, τη 17η Νοεμβρίου και την 1η Μαΐου.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος με την ΟΙΕΛΕ βρίσκεται και ο Σύλλογος Καθηγητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει «την ανάγκη της άμεσης ψήφισης της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δημιουργούν ένα νομικό πλαίσιο ελέγχου σε έναν μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτο χώρο».

Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες
Την έντονη διαφωνία τους με τη νομοθετική ρύθμιση εκφράζουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Όσον αφορά το θέμα των εργασιακών, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) Χαράλαμπος Κυραϊλίδης τόνισε στην FS ότι «ο νέος νόμος αφαιρεί από τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και αντικατάστασής του στην περίπτωση που αυτό κριθεί ανεπαρκές». Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ γίνεται λόγος «για αντικατάσταση δικαστών με συνδικαλιστές», καθώς και «για δόλιες διοικητικές ρυθμίσεις ή τροπολογίες που πλήττουν τον πυρήνα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων».
Σχετικά με τη διάταξη που φαίνεται να απαγορεύει τη λειτουργία τμημάτων ξένων γλωσσών και φροντιστηριακών μαθημάτων μετά το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος, ο κ. Κυραϊλίδης θεωρεί αναπόφευκτες τις απολύσεις εκπαιδευτικών. «Ο μαθητής τα απογεύματα κάνει τη μελέτη του. Προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Δεν χρειάζεται να πηγαίνει επιπλέον σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Τα ιδιωτικά σχολεία είχαν δημιουργήσει μία ενισχυτική διδασκαλία ξένων γλωσσών εντός του σχολείου, ώστε να μη χρειάζεται τα παιδιά να ταλαιπωρούνται δεξιά κι αριστερά. Σε αυτά τα απογευματινά τμήματα εργάζονται κάποιοι άνθρωποι. Αυτοί, από τη στιγμή που το απαγορεύει το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να απολυθούν».