Σύνδεσμος Συρίων στην Ελλάδα: Αγανάκτηση για τη μεταχείριση των προσφύγων - Free Sunday
Σύνδεσμος Συρίων στην Ελλάδα: Αγανάκτηση για τη μεταχείριση των προσφύγων

Σύνδεσμος Συρίων στην Ελλάδα: Αγανάκτηση για τη μεταχείριση των προσφύγων

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συρίων στην Ελλάδα με τους οποίους μίλησε η FS δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν τους συμπατριώτες τους και κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το ζήτημα και να οργανωθεί για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

«Απουσιάζει το κράτος»

Μιλώντας στην FS ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συρίων στην Ελλάδα, Ανουάρ Μπάκρι, δεν έκρυψε ούτε στιγμή την απογοήτευσή του για τη μοίρα των Σύριων προσφύγων. Kατ’ αρχάς, υποστήριξε ότι το πρόβλημα εκπορεύεται από τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία –το οποίο χαρακτήρισε «απάνθρωπη δικτατορία»– αντιμετωπίζει τους εναντίον του εξεγερμένους. Το πολεμικό κλίμα έχει αναγκάσει μεγάλο μέρος των κατοίκων της Συρίας, κυρίως τον άμαχο πληθυσμό, να φύγει από τις εμπόλεμες ζώνες και να κατευθυνθεί στις κοντινές χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος), προκειμένου να σωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκρι, αλλά και τον υπεύθυνο του Συνδέσμου για τους πρόσφυγες Μιχάλη Αλμπακρί, οι Σύριοι πρόσφυγες προέρχονται από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες μεταξύ του καθεστώτος και των δυνάμεων των επαναστατών, ενώ σημείωσε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία «δεν είναι ούτε άσχημες, ούτε όμως και καλές». Όσον αφορά την αντιμετώπιση των Σύριων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, ο κ. Μπάκρι τόνισε ότι «το ελληνικό κράτος απουσιάζει». Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι οι Σύριοι πρόσφυγες δεν διαχωρίζονται από Αφγανούς ή Ιρακινούς, γεγονός που προκαλεί τριβές μεταξύ τους και ενίοτε οδηγεί σε εντάσεις.

Ζήτημα ο φράχτης
Ο κ. Μπάκρι πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση έδειξε πιο φιλική και αλληλέγγυα στάση στην άφιξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, θα έπρεπε ταυτόχρονα να έχει ανοίξει τον φράχτη στον Έβρο, ώστε να υπάρξει μια ασφαλής δίοδος και οι πρόσφυγες να μην υποχρεούνται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, και κάποιες φορές να τη χάνουν, ταξιδεύοντας με βάρκες από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ούτε φυσικά οι διακινητές στην Τουρκία να «κάνουν πάρτι» και να κερδοσκοπούν εις βάρος των ζωών των προσφύγων. Με την άφιξή τους σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ και τις ελληνικές αρχές, παρέχουν στους πρόσφυγες μια πρώτη περίθαλψη και εν συνεχεία τους οδηγούν στα hot spots, όπου, λόγω υποστελέχωσης, η καταγραφή τους μπορεί να καθυστερήσει για μέρες ‒ ενώ αρχικά επικρατούσε χαώδης κατάσταση, κατά τον κ. Μπάκρι. Άπαξ και γίνει η καταγραφή, οι πρόσφυγες αγοράζουν εισιτήριο για τον Πειραιά και, παρά το γεγονός ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, κάποιοι επιτήδειοι συνεχίζουν να πουλούν εισιτήρια και για την Ειδομένη.

Στην τύχη τους σε Πειραιά-Ειδομένη
Φτάνοντας στον Πειραιά, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τον κ. Μπάκρι, μια κατάσταση ακινησίας, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Οι πρόσφυγες το μόνο που κάνουν είναι να παραμένουν στο λιμάνι και να περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Ο κ. Μπάκρι εκτίμησε ότι οι υποδομές φιλοξενίας που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά ή στην Ειδομένη, όπου επίσης δεν υπάρχει καμία οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση για το τι σκοπεύει να κάνει μαζί τους και ότι η μοναδική ελπίδα και επιθυμία τους είναι να μεταβούν στη Βόρεια Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδέσμου να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση και να προσφέρει τη βοήθειά του, όλες οι εκκλήσεις έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων, τονίζοντας, πάντως, ότι ο ελληνικός λαός έχει παράσχει αμέριστη βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους πρόσφυγες όταν τους καλεί να κάνουν αίτηση ασύλου μέσω Skype, ενώ κατήγγειλε και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως παραβαίνουσα τις συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων. Καταλήγοντας, ο κ. Μπάκρι κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των προσφύγων, να διακόψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και να προχωρήσει στην απαραίτητη οργάνωση και έλεγχο, ώστε οι Σύριοι πρόσφυγες να έχουν τη μεταχείριση που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του Συνδέσμου να παράσχει κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.