Αθήνα-Τρίκαλα: Καθαρή διαφορά - Free Sunday
Αθήνα-Τρίκαλα: Καθαρή διαφορά

Αθήνα-Τρίκαλα: Καθαρή διαφορά

Την ώρα που πόλεις της περιφέρειας, όπως τα Τρίκαλα, βραβεύονται για τις μεθόδους που ακολουθούν προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους ή ανασχεδιάζουν με αποτελεσματικότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, η καθημερινότητα στην Αθήνα κάθε άλλο παρά για… βραβείο μπορεί να θεωρηθεί. Ειδικά ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση, δεδομένων και των συνθηκών, είναι ανεκτή, τα προβλήματα παραμένουν, δίνοντας στους κατοίκους της την αίσθηση μιας, ας πούμε, βρόμικης πόλης.

Πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ
Μιλώντας στην F.S. για το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, αφού εξήγησε ότι κάποια ειδικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου (τόσο λόγω της αποχής των εργαζομένων όσο και λόγω αυτού καθαυτό του τριημέρου) ήδη έχουν αποκατασταθεί, πρόσθεσε ότι «τα κατά διαστήματα προβλήματα που παρουσιάζονται, στην αποκομιδή κυρίως, είναι σε συνάρτηση με τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αττικής, στη Φυλή, ο οποίος πλέον λειτουργεί από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Ήδη έχουμε στείλει επιστολή, με την οποία ζητάμε την παράταση του ωραρίου, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, ως τις 9 το βράδυ ή εναλλακτικά ως τις 8. Από την άλλη, ο ΧΥΤΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη φύλαξή του και τα συχνά περιστατικά με ομάδες, κυρίως Ρομά, που εισέρχονται στον χώρο του με σκοπό να μαζέψουν υλικά που μπορούν να μεταπωλήσουν. Αυτό δημιουργεί κινδύνους κατά τη διαδικασία ταφής των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ να κλείνει τις ώρες που υπάρχει η παρουσία αυτών των ανθρώπων, ενώ καταγράφονται και επεισόδια, όταν οι επόπτες επιχειρούν να τους απομακρύνουν». Ο κ. Βαρελάς υπενθύμισε ότι από το 2004 έως και το 2009 ο ΧΥΤΑ παρέμενε διαρκώς ανοιχτός, ενώ πλέον συχνά τα απορρίμματα παραμένουν εντός των απορριμματοφόρων οχημάτων, το οποίο είναι δώρον άδωρον.

«Σημειακά προβλήματα»
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βαρελάς παραδέχτηκε ότι παρατηρούνται στην Αθήνα κάποια «σημειακά» προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία τις Κυριακές και αργίες (ημέρες με μειωμένη ποσότητα απορριμμάτων σε άλλα σημεία) παράγουν πολλαπλάσια απορρίμματα σε σχέση με άλλες ημέρες, ενώ τα περισσότερα καταστήματα δεν διαθέτουν χώρους αποθήκευσης, έστω και προσωρινής, των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει συγκέντρωση απορριμμάτων, όπως έγινε και πρόσφατα, την ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. «Στις εκκλήσεις που κάνουμε, ειδικά σε ημέρες κινητοποιήσεων, προς τους πολίτες να κρατήσουν σε κάποιο σημείο του σπιτιού τους τα απορρίμματά τους, ειδικά τον χειμώνα, που δεν υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις οσμές, η ανταπόκριση είναι σχεδόν μηδενική, επιβαρύνοντας την εικόνα της πόλης» σημείωσε ο κ. Βαρελάς, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι οι στενοί δρόμοι, οι οποίοι απαιτούν μικρά απορριμματοφόρα. Μια εποχή, όταν είχαμε μεγάλο στόλο απορριμματοφόρων, είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε κάδους σε όλους τους μικρούς δρόμους. Σήμερα, που ο στόλος έχει μικρύνει (αν και είμαστε σε διαδικασία ενίσχυσής του), έχουμε κάποια στενά στην 5η ή στην 7η δημοτική κοινότητα στα οποία κατά διαστήματα –το υπογραμμίζω αυτό– παρατηρούνται προβλήματα. Πρέπει, πάντως, να τονίσω ότι ο ημερήσιος όγκος απορριμμάτων στην Αθήνα αγγίζει τους 700 τόνους και τα δρομολόγια για την αποκομιδή είναι μεταξύ 160 και 170 ημερησίως. Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που κατά διαστήματα μας αδικεί».

Σταθμός Μεταφόρτωσης
Όσον αφορά το ζήτημα των «χρονικού» τύπου προβλημάτων, όπως, για παράδειγμα, της ώρας που τα καταστήματα κλείνουν και βγάζουν τα απορρίμματά τους, ο κ. Βαρελάς σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι στην Αθήνα τα καταστήματα δεν κλείνουν όλα την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα κατά διαστήματα εντός της κάθε ημέρας σε σημεία κεντρικών δρόμων να υπάρχει συγκέντρωση απορριμμάτων, αν και υπογράμμισε ότι στο κέντρο της Αθήνας γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων τέσσερις φορές την ημέρα, εκ των οποίων η μία τα ξημερώματα, για τα απορρίμματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και προβλήματα λόγω του μειωμένου προσωπικού. Τέλος, τόνισε ότι ανά στιγμές η εικόνα της πόλης είναι ικανοποιητική και άλλες δεν είναι αυτή που επιθυμεί η δημοτική αρχή, αλλά και οι πολίτες. Ο κ. Βαρελάς εκτίμησε ότι σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν με τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που βρίσκεται σε διαγωνιστική εξέλιξη, υπολογίζοντας ότι ως το καλοκαίρι θα υπάρχει ανάδοχος.

Το υπόδειγμα των Τρικάλων
Κι ενώ η Αθήνα δίνει μάχη για την εικόνα της, στις 20 Απριλίου τα Τρίκαλα, μαζί με άλλες εννέα πόλεις της Ευρώπης, θα βραβευτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2015, η οποία τιμά τις τοπικές αρχές που προωθούν σε εξαιρετικό βαθμό τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε μια στροφή προς πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα, λαμβάνονται υπ’ όψιν τα μακροπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται από τις υποψήφιες πόλεις. Σύμφωνα με τον Δήμο Τρικκαίων, η πόλη εντάχθηκε στη βράβευση «χάρη σε εξαντλητικό κατάλογο των δραστηριοτήτων της, πολλές από τις οποίες επικεντρώθηκαν στην οδική ασφάλεια. Ο δήμαρχος διοργάνωσε μέχρι και συνάντηση με τους μαθητές για να συζητήσουν αυτό το θέμα. Τα Τρίκαλα έχουν μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας: αναπτύσσουν ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και όχι μόνο ορίζοντας απλούς ποδηλατόδρομους. Η δημοτική αρχή έχει καταδείξει επίσης προθυμία για την καινοτομία: τα Τρίκαλα αριθμούν στόλο αυτόνομων λεωφορείων (σ.σ.: λεωφορεία χωρίς οδηγό), PV φορτιστές για αναπηρικά καροτσάκια, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά ποδήλατα, ακόμη και ένα “ψηφιακό δέντρο” με ηλιακούς συλλέκτες για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τα Τρίκαλα αναθεώρησαν το πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων και βρίσκονται σε διαβούλευση για ακόμα καλύτερη ανακύκλωση… στην πηγή, με εγκατάσταση τεσσάρων διαφορετικών κάδων για διαφορετικούς τύπους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.