Η μάχη του ΚΕΕΛΠΝΟ - Free Sunday
Η μάχη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η μάχη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη οι αρχικοί πίνακες του διαγωνισμού επανεξετάστηκαν από το ίδιο το υπουργείο, το ΚΕΕΛΠΝΟ αμφισβήτησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και η σύγκρουση οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του κέντρου Αθανάσιου Γιαννόπουλου και την αντικατάστασή του με τον ιδρυτή των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Ο επίμαχος διαγωνισμός

Αφορμή για την εξαιρετικά σκληρή σύγκρουση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ στάθηκε ο διαγωνισμός –με κριτήρια ΑΣΕΠ– για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των ΜΕΘ και το άνοιγμα νέων κλινών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε προκειμένου ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (συντομότερο, εν πάση περιπτώσει, από αυτό που θα χρειαζόταν στο ΑΣΕΠ), αλλά και επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε το απαραίτητο υπόβαθρο για την ορθή διεξαγωγή του. Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου Απριλίου ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος κατήγγειλε ότι ο κ. Πολάκης είχε ζητήσει τη λίστα με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού και είχε κάνει παρεμβάσεις στη μοριοδότησή τους. Μάλιστα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο κ. Γρηγοράκος τόνιζε ότι «σύμφωνα με καταγγελίες υποψηφίων, η διαδικασία είναι αμφισβητήσιμη ως προς τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της. Από τη σοβαρότητα των καταγγελιών φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση προβληματική, όπου δεν είναι απίθανο να προκύψουν νομικά ζητήματα και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για παραποίηση στοιχείων κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης προκήρυξης».

Η πρώτη απάντηση

Ενώπιον των καταγγελιών του κ. Γρηγοράκου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. […] Με στόχο τη γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια» και κάλεσε «κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον να αναζητήσει τη διασταύρωση των στοιχείων». Σημειώνεται, δε, ότι ο κ. Πολάκης στις 20 Απριλίου μετέβη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης των γιατρών, ώστε να στελεχωθούν το συντομότερο δυνατό οι ΜΕΘ των νοσοκομείων». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησαν την ακύρωση του διαγωνισμού μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας και έκαναν λόγο για πλήγμα στο κύρος του κέντρου, κατηγορώντας τον κ. Πολάκη ότι παρενέβη, ως μη ώφειλε, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα, στις λίστες με τους επιτυχόντες, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η κορύφωση του δράματος

Με τις σχέσεις του υπουργείου Υγείας και του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ να έχουν ουσιαστικά διαρραγεί, το δράμα κορυφώθηκε με την άρνηση του κέντρου να αναρτήσει την τροποποιημένη λίστα επιτυχόντων και με ανάρτηση του κ. Πολάκη στον προσωπικό του λογαριασμού στο Facebook, όπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση του Δ.Σ. του κέντρου σημείωσε ότι «αν δεν παραιτηθούν θα παυθούν και θα αντικατασταθούν», ενώ το υπουργείο υποστήριξε ότι «μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν τις συνεχεία διαβεβαιώσεις του Δ.Σ. προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας, ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών, απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία». Απαντώντας, ο τέως, πλέον, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος σε συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ σημείωσε ότι το αίτημα του κ. Πολάκη για παραίτηση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ το έμαθε από το Facebook και ξεκαθάρισε ότι το εννεαμελές Δ.Σ. του κέντρου δεν προτίθεται να παραιτηθεί, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για θέμα ηθικής τάξης αλλά και τονίζοντας ότι έχουν γίνει παρανομίες από την πλευρά του υπουργείου σχετικά με τους φακέλους των υποψηφίων για τις ΜΕΘ.

Πολιτική θύελλα

Λίγες ώρες μετά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιου Γιαννόπουλου, που με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε (και μάλιστα εξ ονόματος όλων των οριζόμενων από το υπουργείο μελών του Δ.Σ.) να διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ζήτησε τις παραιτήσεις τους, ανακοινώνεται η παύση του κ. Γιαννόπουλου από τη θέση του προέδρου και η αντικατάσταση του από τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτή και επί πολλά έτη πρόεδρο των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου». Η απόφαση αυτή, αλλά και συνολικά η σύγκρουση του κ. Πολάκη με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα: ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η περίπτωση υπουργού ο οποίος με αριθμό πρωτοκόλλου παίρνει τους φακέλους και επιλέγει ποιους θα διορίζει χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης», ενώ με αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό 12 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης έγγραφα από τη σχετική προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζοντας ότι από καταγγελίες προκύπτει «αθέμιτη παρέμβαση στη διαδικασία πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ (με βάση την υπ’ αριθ. 253/9.2.2016 προκήρυξη) με σκοπό την αλλοίωση των αποτελεσμάτων».