Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές - Free Sunday
Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές

H διαφορά

Η ειδοποιός διαφορά των φετινών πανελλαδικών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι υποψήφιοι θα εξετάζονται πλέον σε τέσσερα μαθήματα, ενώ αν θέλουν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιστημονικών πεδίων θα πρέπει να δώσουν και ένα πέμπτο μάθημα. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα. Ωστόσο, μόλις 4% των υποψηφίων το έχει επιλέξει. Έτσι, σε σύνολο 79.923 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι 21.889 επέλεξαν να δώσουν και πέμπτο μάθημα για να αποκτήσουν τη δυνατότητα διεκδίκησης σχολών από δύο επιστημονικά πεδία. Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι αυξάνονται κατά 1.655, δηλαδή κατά 2,42%, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η αύξηση των εισακτέων αφορά μόνο τις σχολές των ΤΕΙ. Αντιθέτως, στα ΑΕΙ οι προσφερόμενες θέσεις μειώνονται κατά 345. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων ορίζεται για υποψηφίους προηγούμενων ετών οι οποίοι θα επανακαταθέσουν μηχανογραφικό.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ερευνητές με τους οποίους επικοινώνησε η F.S., δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση στην πορεία των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Όπως εκτιμούν, για ακόμη μία χρονιά οι υποψήφιοι θα έχουν ως πρώτη επιλογή σχολές στον τόπο διαμονής τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν και φέτος ιατρικές, πολυτεχνικές, νομικές και στρατιωτικές σχολές, καθώς επίσης και οικονομικά τμήματα, αλλά και τμήματα Ψυχολογίας. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιδόσεις αλλά και τις τελικές επιλογές των υποψηφίων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου, ενώ από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο ήρθε πριν από λίγες μέρες το θέμα της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου σε συνέντευξή της τάχθηκε υπέρ της βάσης, καθώς, όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ». Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε πως «αν υπάρξει κάποια αλλαγή, θα αφορά το μέλλον και όχι χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος».


Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Στα Γενικά Λύκεια οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 17 Ιουνίου. Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και B΄ τάξης θα διεξαχθούν από τις 16 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, B΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑΛ θα αρχίσουν στις 16 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 22 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 24 Ιουνίου. Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι όσοι υποψήφιοι συμμετέχουν σε κάποιο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις ενδοσχολικές εξετάσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το ΕΠΑΛ στο οποίο φοιτούν.

Πρόταση για 4+2 χρόνια σε Γυμνάσιο-Λύκειο

Προτάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξετάζει η Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Λιάκος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «μια σκέψη για να βελτιωθεί το Λύκειο είναι μέσα από ένα σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 Λύκειο, ώστε να παραγάγει ένα αξιόπιστο δίπλωμα». Όπως είπε, «οι εξετάσεις καταστρέφουν το Λύκειο, “λυκειοποιούν” το Γυμνάσιο και μεταφέρουν την πίεση των εξετάσεων στο Δημοτικό, γιγαντώνοντας και επεκτείνοντας την παραπαιδεία». Μεταξύ των προτάσεων είναι και η σταδιακή απελευθέρωση από τις εξετάσεις των τμημάτων με τη χαμηλότερη ζήτηση, με τους υποψηφίους να εισάγονται με το απολυτήριο Λυκείου. Στα τμήματα όπου οι υποψήφιοι θα υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων.