Αλχημείες για τη διατήρηση του ολοήμερου - Free Sunday
Αλχημείες για τη διατήρηση του ολοήμερου

Αλχημείες για τη διατήρηση του ολοήμερου

Τι ίσχυε

Μέχρι πριν από την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, η οποία εκφράστηκε με υπουργική απόφαση του υπουργού Νίκου Φίλη, στη δημόσια εκπαίδευση λειτουργούσαν δύο τύποι δημοτικών σχολείων. Περίπου 1.337 σχολικές μονάδες λειτουργούσαν με το ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και 2.218 εφάρμοζαν το πρόγραμμα του «παραδοσιακού» δημοτικού σχολείου. Στα σχολεία όπου εφαρμοζόταν το ΕΑΕΠ οι μαθητές είχαν σε όλες τις τάξεις 35 ώρες εβδομαδιαίου προγράμματος, ενώ στα σχολεία εκτός ΕΑΕΠ οι μαθητές των πρώτων δύο τάξεων ολοκλήρωναν τα μαθήματα δύο διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ, ενώ οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης ολοκλήρωναν τα μαθήματα τους μία ώρα νωρίτερα (στις 13:15).
Μετά από απόφαση του κ. Φίλη, στα τέλη Απριλίου, προωθείται από τη νέα σχολική χρονιά η δημιουργία του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, έτσι ώστε, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «να γίνει πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας. Αυτό επιχειρείται με την ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω» (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Έτσι, και αφού το υπουργείο Παιδείας έλαβε υπ’ όψιν του την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), δημιουργείται ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο.

Τι θα ισχύσει

Πλέον η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και στη συνέχεια θα αρχίζει η λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, το οποίο θα λήγει στις 16:00. Σε αυτό το διάστημα οι μαθητές θα μελετούν τα μαθήματά τους με στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης μέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ Αγγλικών, Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής και Αθλητισμού.
Ταυτόχρονα, το ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και το εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο. Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει, χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Επί ποδός βρίσκονται δάσκαλοι και καθηγητές ενόψει των αλλαγών στα δημοτικά, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οδηγούν στην περικοπή χιλιάδων θέσεων αναπληρωτών.
Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), από την κατάργηση του ολοήμερου μοντέλου θα εξοικονομηθούν περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών που θα καλύψουν κενά στα σχολεία. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΟΕ, «με μοναδικό γνώμονα την, με κάθε μέσο, εξοικονόμηση κονδυλίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε κινήσεις λουκέτου για χιλιάδες τμήματα νηπιαγωγείων, έμμεσης κατάργησης της σημερινής μορφής του δημοτικού σχολείου (κλασικού, ολοήμερου, ΕΑΕΠ) και αλλαγής του προγράμματος των σχολείων».
Στον αντίποδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. υποστηρίζει ότι οι προωθούμενες αλλαγές στα δημοτικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, χαρακτηρίζει λάθος το ότι για να εγγράφονται μαθητές στα ολοήμερα θα πρέπει και οι δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Κόντρα Μητσοτάκη-Φίλη

Νέα επίθεση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο και κατηγόρησε πως προωθεί την υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα σε ολοήμερο σχολείο στην Ηλιούπουλη, ανέφερε ότι «η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, από το υπουργείο, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ έχει και ταξικό πρόσημο, αφού αποκλείει παιδιά άνεργων οικογενειών». Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψή του στο σχολείο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί και πάλι στις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας «στερεί από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους». Ο κ. Φίλης, πάντως, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα, στο συνέδριο του κόμματός του, ότι οι μαθητές είναι “πελάτες του σχολείου”, υιοθετώντας έτσι την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που καταλήγει ακόμη και στην επιβολή διδάκτρων στα σχολεία. Σήμερα επιτίθεται στο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, διότι με τον θεσμό αυτό αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μια ακόμη φορά».

Αλλαγή σελίδας στα ΕΠΑΛ

Σημαντικές αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά στη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) φέρνει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες. Πλέον αποκαθίσταται η δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων, η οποία καταργήθηκε το 2013. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εισάγονται με τη βαθμολογία τους σε σχολές των πανεπιστημίων αντίστοιχες των τομέων που σπούδασαν στα ΕΠΑΛ και για ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%. Επίσης, διευρύνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, αφού θα διαγωνίζονται για ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ. Επιπλέον, δίνεται σε εκπαιδευτικούς ΕΠΑΛ η δυνατότητα συμπλήρωσης του ωραρίου τους σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε αντικείμενα σχετικά με την ειδικότητά τους.

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές

Με τη Νεοελληνική Γλώσσα, μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνεται και η έκθεση, αρχίζουν τη Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ο αριθμός των μαθητών που θα διεκδικήσουν μία από τις 69.985 διαθέσιμες θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται στους 103.366.Από φέτος οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι θέλουν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιστημονικών πεδίων θα δώσουν και πέμπτο μάθημα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται κατά 1.655, δηλαδή 2,42%, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η αύξηση των εισακτέων αφορά μόνο τις σχολές των ΤΕΙ. Αντιθέτως, στα ΑΕΙ οι προσφερόμενες θέσεις μειώνονται κατά 345. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων ορίζεται για υποψήφιους προηγούμενων ετών οι οποίοι θα επανακαταθέσουν μηχανογραφικό.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου, ενώ από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Λυκείων θα διεξαχθούν από τις 2 έως και τις 17 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 24 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και της Β΄ τάξης των Ημερήσιων ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 17 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 16 Ιουνίου. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν στις 17 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 14 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, διαψεύδοντας ταυτόχρονα δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για «ξήλωμα» της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ). Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ορίζεται λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους». Την ίδια ώρα ο κ. Φίλης απέκλεισε το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας των εκπαιδευτικών ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως είπε, «τα κενά στα σχολεία τα οποία επικαλούνται δημοσιεύματα καλύπτονται και είναι αδιανόητο να δημιουργείται τέτοιο κλίμα που υπονομεύει τις εξετάσεις». Ωστόσο, το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητά να υπάρξει απεργιακή κλιμάκωση μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας πως «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή». Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.