Προχωρούν χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές - Free Sunday
Προχωρούν χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές

Προχωρούν χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές

Στους υποψήφιους δόθηκε απόσπασμα από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου, σχετικό με την αξία της φιλίας και τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης φιλίας και την άποψή τους σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.
Τα θέματα στα Μαθηματικά, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ήταν ευκολότερα από πέρυσι, με το τέταρτο θέμα να απευθύνεται σε καλά διαβασμένους μαθητές. Το μάθημα των Αρχαίων δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αντιθέτως, η Ιστορία Γενικής Παιδείας, στην οποία οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ εύκολα κρίνονται τα θέματα στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Την ερχόμενη εβδομάδα οι εξετάσεις, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού (Ο.Π.) που έχει επιλέξει κάθε υποψήφιος, θα συνεχιστούν με Ιστορία, Φυσική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Βιολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου, ενώ από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Λυκείων θα διεξαχθούν από τις 2 έως και τις 17 Ιουνίου. Οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 15 έως 29 Ιουνίου.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ νικήτρια παρά τη διάσπαση

Από την πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το υψηλό ποσοστό αποχής, τις εντάσεις σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και την «καθιερωμένη» έκδοση διαφορετικών αποτελεσμάτων χαρακτηρίστηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 30ή χρονιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, παρά το ρήγμα στις τάξεις της. Συγκεκριμένα, φοιτητές από περίπου 60 συλλόγους συμμετείχαν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της Νεολαίας μετά το συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι που καταγράφηκαν ως ΟΝΝΕΔ αναφέρουν ότι κατετάγησαν πρώτοι στα ΤΕΙ.
Στα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν καταγράφηκε η ΟΝΝΕΔ. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες παρατάξεις συμπεριέλαβαν τα ποσοστά αυτών που διαχώρισαν τη θέση τους από τη ΔΑΠ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) συγκέντρωσε 20,62%, τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 14,57%, η ΠΑΣΠ 7,05%, η Αριστερή Ενότητα 1,33%, ενώ στην παράταξή της έδωσε 45,83%. Από την πλευρά της, η Πανσπουδαστική έδωσε στη ΔΑΠ 31,12%, στις δυνάμεις της 20,26%, στα ΕΑΑΚ 12,23%, στην ΠΑΣΠ 8,55%, στα ψηφοδέλτια όσων διασπάστηκαν από τη ΔΑΠ 5,98% και στην Αριστερή Ενότητα 3,38%. Εν τω μεταξύ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον χώρο του ιδρύματος ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες. Επεισόδια έγιναν και στα κτίρια της Νομικής και του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής βίας αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές, προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη».

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία χωρίς τη ΔΟΕ

Με κείμενο 100 σελίδων που φέρει τον τίτλο «Διαπιστώσεις, προτάσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι οποίες συντάχθηκαν μαζί με την Επιτροπή Διαλόγου και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Η έκθεση διαιρείται σε έξι ενότητες. Πρώτον, στην αυτονομία στις σχολικές μονάδες και πώς θα επιτευχθεί σε παιδαγωγικό, διδακτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Δεύτερον, στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία με τη ριζική αναμόρφωση των σχολικών βιβλίων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και στη μείωση της διδακτέας ύλης και την ταύτισή της με την εξεταστέα ύλη. Στην τρίτη ενότητα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανανέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω του επαναπροσδιορισμού της παιδαγωγικής και διδακτικής εκπαίδευσης των μελλοντικών εκπαιδευτικών, όπως και στην επιμόρφωσή τους σε θέματα διοίκησης και στην ανάγκη ανάληψης καθηκόντων σε θέση ευθύνης. Πέμπτον, οι προτάσεις εστιάζουν στη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου μέσω του εξορθολογισμού της λειτουργίας του θεσμού και της παιδαγωγικής βελτίωσής του. Η έκτη ενότητα επικεντρώνεται στον ανασχεδιασμό της ειδικής αγωγής με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών στη μάθηση για όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία (ΕΣΥΠ) και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ορίσει εκπροσώπους του στα όργανα του ΕΣΥΠ. Όπως τονίζεται, «η ΔΟΕ δεν προσκλήθηκε σε οποιαδήποτε διαδικασία στο πλαίσιο του διαλόγου, την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές, με πιο πρόσφατη αυτή για την καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείου, για το περιεχόμενο του οποίου υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός και παντελής έλλειψη διάθεσης διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας».