Ιδιωτικά Σχολεία: Γονείς εν δράσει - Free Sunday
Ιδιωτικά Σχολεία: Γονείς εν δράσει

Ιδιωτικά Σχολεία: Γονείς εν δράσει

Οι γονείς αυτοί, οι οποίοι έχουν συστήσει ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, έχουν ήδη παρέμβει δυναμικά για ζητήματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και επιδιώκουν η φωνή τους να ακούγεται πλέον καθαρά και οι θέσεις τους να λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Παιδείας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν προκύπτουν ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η αρχή έγινε με τον ΦΠΑ

Μιλώντας στην FS, το μέλος του συντονιστικού οργάνου των γονέων Ερασμία Παπαδοπούλου (το παιδί της οποίας φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο) εξήγησε ότι η γέννηση της πρωτοβουλίας αυτής έλαβε χώρα πέρυσι, όταν η κυβέρνηση μελετούσε το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. «Τότε μαζευτήκαμε σύλλογοι γονέων ιδιωτικών σχολείων και είπαμε ότι μια φορά κι εμείς ως πολίτες πρέπει να διεκδικήσουμε πράγματα. Συγκεντρωθήκαμε γονείς από περισσότερα από 146 ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα (50 από τα οποία συμμετέχουν άμεσα στη συντονιστική επιτροπή), δηλαδή εκπροσωπούσαμε περίπου 60.000 παιδιά. Τότε, λοιπόν, αφού είδαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελετήσαμε το Σύνταγμα, βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι ως γονείς κάνουμε την επιλογή να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία, φορολογούμαστε γι’ αυτό –γιατί θεωρείται τεκμήριο–, δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, και ζητήσαμε να αποσυρθεί το μέτρο, όπως και έγινε» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Μια δεύτερη επιτυχία

Πρόσθεσε, δε, ότι «στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας θέλησε να αλλάξει το πλαίσιο και να περιορίσει τις επιπλέον ώρες που κάνουν τα ιδιωτικά σχολεία. Ο κ. Φίλης, συνεπικουρούμενος από τους συνδικαλιστές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θέλησε να κοπούν αυτές οι επιπλέον ώρες και επιδίωξε να το πετύχει αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο: μέχρι τότε, κάθε ιδιωτικό σχολείο ενημέρωνε τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο στην περιφέρεια σχετικά με το πρόγραμμα των επιπλέον ωρών. Η αλλαγή που επιδιώχθηκε ήταν, αντί για απλή γνωστοποίηση, τα σχολεία να ζητούν έγκριση από τον διοικητικό διευθυντή του Γραφείου Εκπαίδευσης γι’ αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα, απ’ όσα διαβάσαμε, ήταν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε διευθυντή Εκπαίδευσης να δώσει έγκριση ή να την αρνηθεί. Τότε επιδιώξαμε να μιλήσουμε με τον υπουργό Παιδείας, τον κ. Φίλη, αλλά δεν κατέστη δυνατό, συζητήσαμε με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τα οποία πλέον μας αντιμετωπίζουν ως συνομιλητές, και, τελικά, αποσύρθηκε και αυτή η ρύθμιση».

Τα αιτήματα

Κατά την κ. Παπαδοπούλου, «το ευχάριστο απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι πλέον οι πολίτες-γονείς ακούμε το κράτος και όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι υποβαθμίζει την ιδιωτική εκπαίδευση, προσπαθούμε με λογικά επιχειρήματα να μην περάσει». Όσον αφορά τα επόμενα ζητήματα που το συντονιστικό γονέων επιδιώκει να ανοίξει, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι «για εμάς, βασικό θέμα είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ένα θέμα που κατά καιρούς “ανοίγει” και “κλείνει” από τις κυβερνήσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, οι όροι της οποίας θα πρέπει να ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, να είναι αξιοκρατική και διαφανής, αλλά πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς έχουν στα χέρια τους το μελλοντικό “κεφάλαιο” της χώρας. Το κράτος δεν προχωρεί σε αυτό, εκτιμούμε για μικροπολιτικούς λόγους». Πρόσθεσε επίσης ότι στα αιτήματα των γονέων συμπεριλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του «κουπονιού» (voucher) για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και η δωρεάν χορήγηση των σχολικών βιβλίων και στα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση ως τώρα.

Οι επαφές

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, «αυτό που διεκδικούμε είναι όλοι οι γονείς να είναι επίσημοι συνομιλητές σε κάθε διάλογο που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας. Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε απόντες. Η συντονιστική επιτροπή μας περιλαμβάνει εκπροσώπους από τα πιο ακριβά ως τα πιο οικονομικά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, καθώς συχνά κάποιοι γονείς, προκειμένου να δώσουν στο παιδί τους την καλύτερη εκπαίδευση, προτιμούν να κάνουν οικονομίες και να το στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο». Όσον αφορά τις επαφές του συντονιστικού με άλλους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και της πολιτικής, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι με την ΟΙΕΛΕ υπάρχουν επαφές και ενίοτε και σύμπλευση, όπως έγινε με το ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά και διαφωνίες, όπως στο ζήτημα του διευρυμένου ωραρίου, ενώ για το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι «αν και έχουμε στείλει διάφορες επιστολές, η πολιτική του ηγεσία μέχρι στιγμής δεν θεώρησε απαραίτητο να μας δει, ενδεχομένως επειδή δεν έχει συνηθίσει να συνομιλεί με γονείς. Εκτιμούμε, πάντως, ότι σταδιακά αυτό θα αλλάξει – άλλωστε και οι δύο έχουμε τον ίδιο στόχο: καλά δημόσια σχολεία για να ανέβει το επίπεδο εκπαίδευσης». Επίσης, επισήμανε ότι κατά την περίοδο που ήταν ανοιχτό το ζήτημα του ΦΠΑ εκπρόσωποι του συντονιστικού συναντήθηκαν με τους αρχηγούς σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ότι οι συζητήσεις τους ήταν άκρως παραγωγικές, καθώς κατατέθηκαν από ΚΚΕ (πρώτο), Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικές τροπολογίες.