Αναταραχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς - Free Sunday
Αναταραχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αναταραχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πρόκειται για την ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο νεοϊδρυθέν ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων σε αυτές (και ειδικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς), οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό και κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα τις ώρες που τα μέσα αυτά δεν κυκλοφορούν.

Δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (η οποία περιλαμβάνει τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το μετρό και το τραμ), τα μέσα αυτά θα αποσύρονται μέρα παρά μέρα για τετράωρες στάσεις εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα το επιβατικό κοινό έμεινε χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό και τραμ για περίπου τέσσερις ώρες τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα κινητοποιήσεων προβλέπεται και για την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, μετρό, τραμ και ηλεκτρικός δεν θα λειτουργήσουν, όπως έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ:

  • Tη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016: από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00.
  • Tην Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016: από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Tην Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016: από τις 12:00 έως τις 17:00.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή τους για τις κινητοποιήσεις αυτές, τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση, κατ’ εντολή των τοκογλύφων δανειστών, στο πλαίσιο της περίφημης αξιολόγησης, άνοιξε την πόρτα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με την ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας. Όμως οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες έχουν “δοκιμαστεί” και οι συνέπειές τους είναι γνωστές: ακριβά εισιτήρια, ανασφαλείς συγκοινωνίες και ακόμα πιο μειωμένα δρομολόγια. Γι’ αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημόσιες». Παράλληλα σημειώνουν ότι με τις κινητοποιήσεις αυτές «υπερασπίζονται, διεκδικούν και κατακτούν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου και όχι για την τσέπη των ιδιωτών, καθώς και διεκδικούν δουλειά με αξιοπρέπεια και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα».

Χωρίς σύμβαση

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, «δεν έχουν εδώ και τρεις μήνες συλλογική σύμβαση εργασίας και η κυβέρνηση, μαζί με τη διοίκηση της εταιρείας, υπονομεύουν οποιαδήποτε συζήτηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, με προφανή στόχο την καταστρατήγηση, διάλυση και πλήρη ισοπέδωση και των τελευταίων δικαιωμάτων μας, για να παραδοθεί ένα εργασιακό κάτεργο σε ιδιωτικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «ο εργασιακός μεσαίωνας των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών δεν θα περάσει. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ-Μετρό-Τραμ) προχωράμε το επόμενο δεκαπενθήμερο σε σειρά προειδοποιητικών κινητοποιήσεων». Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσον αφορά τα οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΣΥ Α.Ε. – περιλαμβάνει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ), δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο φαίνεται ότι προσανατολίζονται και αυτά σε απεργίες, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουν οι τοπικές συνελεύσεις στα αμαξοστάσια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Τέλος, να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προχώρησαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αντιτασσόμενοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Λόγω της απεργίας δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο του σιδηροδρομικού δικτύου, του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν και τα δρομολόγια του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ζημιές

Φαίνεται πάντως ότι οι αστικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα «μνημονιακού» χαρακτήρα, καθώς ο προϋπολογισμός τους, που υπεγράφη πρόσφατα, προβλέπει ζημίες ύψους 77 εκατ. ευρώ για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, για την ΟΣΥ Α.Ε. προβλέπονται ζημίες 44,6 εκατ. ευρώ, έσοδα 188,3 εκατ. ευρώ και έξοδα 233 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 η ΟΣΥ εμφάνισε ζημίες 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 αυτές δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνεται και η κρατική επιχορήγηση 86,74 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., υπολογίζεται ότι το 2016 θα εμφανίσει ζημίες 32,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 30 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία το 2013 και το 2014 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία και ήταν απαλλαγμένη από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης, ενώ κατά το τρέχον έτος θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΠΔΕ, Ε.Ε.) 1,2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά της έχουν προϋπολογιστεί στα 111,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδά της στα 144 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο η ΟΣΥ όσο και η ΣΤΑΣΥ έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κάμψη.