Εικαστική πρωτοβουλία για τους άστεγους της Αθήνας - Free Sunday
Εικαστική πρωτοβουλία για τους άστεγους της Αθήνας

Εικαστική πρωτοβουλία για τους άστεγους της Αθήνας

Εκατοντάδες καλλιτέχνες που ζουν ανάμεσά μας –άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο γνωστοί– ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν με τα έργα τους τους άστεγους των Αθηνών. Με αυτόν τον ιερό σκοπό διοργανώνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην πρωτεύουσα η έκθεση «Έκπληξη», καλώντας τους καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους σαν εργαλείο θετικής αλλαγής, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση και βρέθηκαν στο περιθώριο της ζωής.


Για την ξεχωριστή αυτή δράση μιλά στην FS ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, η Αλεξάνδρα Κολλάρου, ιδρύτρια της εικαστικής πλατφόρμας artAZ και διοργανώτρια της έκθεσης: «Ξεκινήσαμε τη διοργάνωση της “Έκπληξης” το 2009, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με εκατοντάδες καλλιτέχνες, που δημιουργούν και προσφέρουν αφιλοκερδώς έργα μικρών διαστάσεων, τα οποία διατίθενται στην ενιαία συμβολική τιμή των 50 ευρώ. Η υπογραφή του καλλιτέχνη είναι κρυμμένη, ώστε να διατηρείται αρχικά μυστική η ταυτότητά του – γι’ αυτό άλλωστε η έκθεση ονομάζεται “Έκπληξη”. Στην έκθεση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ τα έργα άλλοτε παραπέμπουν στον δημιουργό τους και άλλοτε είναι παραπλανητικά».


Όπως αναφέρει η κ. Κολλάρου, η εικαστική δράση έχει ήδη ξεκινήσει online στην πλατφόρμα artAZ (www.artaz.gr), στο λήμμα SURPRISE, και νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάθε έργο έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, που αντικαθιστά το όνομα του καλλιτέχνη. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν έργα από 300 καλλιτέχνες, ενώ η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και τις 28 Φεβρουαρίου στον χώρο ΓΗ Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι) και τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει μέχρι και τρία έργα, ενώ όλα τα έσοδα προσφέρονται στην Οργάνωση «Κλίμακα» για την ενίσχυση των δράσεών της.

«Χρόνο με τον χρόνο, οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σέρνεται σε χαρτόκουτα και βρόμικες κουβέρτες, με την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια στους συνανθρώπους μας και κινητοποιούμε κάθε πολίτη να πάψει να αποστρέφει το βλέμμα και να προσπερνά αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα η οποία εξελίσσεται στους δρόμους της πόλης μας» τονίζει ο ζωγράφος Βασίλης Καρακατσάνης.


Πληροφορίες για να συμμετάσχετε στην έκθεση θα βρείτε στο http://www.artaz.gr/surprise/item/408-suprise-7-call-for-artists-gr.